De komende twee weken hebben we twee mooie online congressen op de planning staan over ouderenzorg & technologie. Lees hieronder meer over de inhoud en schrijf je snel in!

19 november | 11.00 – 16.00 | Online congres ‘Ouderenzorg Tech’

Ben jij benieuwd naar de inzichten en de geleerde lessen van de Stimuleringsregeling E-health Thuis tot nu toe? Naar welke uitdagingen je tegen kan komen in de praktijk en hoe anderen daarmee omgaan? Schrijf je dan snel in voor het online congres ‘Ouderenzorg Tech’ op 19 november en laat je inspireren door de sprekers en waardevolle voorbeelden uit de praktijk!

VitaValley’s Pim Ketelaar geeft als onderdeel van dit congres om 13.30 de online presentatie ‘Waar staan we nu | SET Stimuleringsregeling E-Health Thuis‘. In deze presentatie neemt hij je mee in de inzichten en geleerde lessen van de SET. Daarnaast gaan Thijs Mutsaerts en Monique de Regt in op het praktijkvoorbeeld van Surplus. Zij hebben in 2019 een SET-aanvraag gedaan voor het implementeren van verschillende e-healthtoepassingen. Zij delen graag hoe ze dit hebben aangepakt, waar ze nu staan en hoe ze omgaan met uitdagingen die ze tegenkomen.

Bekijk hier het Congres-programma.

Schrijf je hier in

25 november | 09.30 – 16.45 | Online congres ‘Een nieuwe generatie ouderen langer thuis’

Wil je meer weten over de mogelijkheden van e-health in de ouderenzorg? Welke struikelblokken je tegenkomt bij de implementatie en hoe je daar mee om kan gaan? Maar ook over subsidies en duurzame implementatie?

Kom dan naar onze interactieve en praktijkgerichte talkshows op het online congres ‘Een nieuwe generatie ouderen langer thuis’. Tijdens deze sessies (12.00 – 12.45 en 13.55 – 14.40) informeren we de deelnemers samen met vier innovatieclusters over mooie toepassingen van en ervaringen met technologie voor ouderen die langer thuis willen wonen. Als luisteraar kan je deelnemen aan het gesprek en is er de mogelijkheid live vragen te stellen.

Schrijf je hier in

Lees hieronder meer over de inhoud van de talkshows.

12.00 – 12.45 Technologie: De impact van eHealth! – Interactieve Praktijkgerichte Talkshow – deel 1

In de eerste talkshow voeren we de dialoog over wat nou eigenlijk belangrijk is bij het werken met e-health. Zo delen cliënten en mantelzorgers hun eigen ervaringen met het gebruik van een e-healthoplossing, innovatiemanagers en zorgprofessionals concrete tips over hun werkwijze in de praktijk en technologische partijen hun expertise om tot een goede implementatie te komen.

De e-healthtoepassingen die aan bod komen zijn:
• Thuisrobot/ Tessa
• Uitprobeerdienst
• Digitale hulpdienst en beeldschermzorg
• Beeldschermzorg

Voorzitter:
• Sanne Kok, programmamanager SET-up, VitaValley

Sprekers:
• Yvonne Moonemens, adviseur Innovatie en Zorgtechnologie, De Zorggroep
• Jan-Willem Heeg, COO en partner, Tinybots
• Xanter Wilhelm, projectleider, Saam Welzijn
• Merlijne Sonneveld, manager Innovatie, Amaris
• Paul Haarman, Projectleider innovatie, Carinova 
• Wencke Enkelkamp, manager innovatie, Carinova 
• Joost Hermans, CEO, Compaan 

13.55 – 14.40 Technologie: De impact van eHealth! – Interactieve Praktijkgerichte Talkshow – deel 2

In de tweede talkshow praten we over de noodzakelijkheid van een subsidie en hoe deze subsidie kan bijdragen aan een duurzame implementatie van de zorgtechnologie. Wat is er bijvoorbeeld nodig om een subsidie meer impact te geven en wat of wie heb je daarbij nodig?

Onze sprekers voeren hierover het gesprek en delen eigen ervaringen en concrete tips vanuit verschillende invalshoeken, waaronder:
• Landelijk beleid
• Ondersteunende programma´s
• Zorginnovatie
• Technologie
• Onderzoek

Voorzitter:
• Sanne Kok, programmamanager SET-up, VitaValley

Sprekers:
• Chris Flim, beleidsmedewerker Innovatie/eHealth, programma Innovatie & zorgvernieuwing, Ministerie van VWS
• Pim Ketelaar, programmadirecteur, VitaValley
• Kitty de Jong, adviseur, Zorginnovatie Advies
• Marieke Battjes-Fries, onderzoeker, Louis Bolk Instituut
• Wally Keijzer, sociaal ondernemer, Zo-Dichtbij
• Ad Blom, programma manager innovatie en expertise, Pieter van Foreest

Miniconferentie ‘Preventie met eHealth bij achterstandsgroepen’ op 2 december
Het project Preventie met eHealth bij achterstandsgroepen is weer in beweging! Maar wat is er nodig om een pilot Preventie met eHealth bij achterstandsgroepen van de grond te krijgen? Hoe pak je dit aan? En welke uitdagingen kan je tegenkomen?

We houden graag de vinger aan de pols. Daarom staan deze vragen centraal in de derde online bijeenkomst van ons leernetwerk Preventie met eHealth bij achterstandsgroepen. We organiseren de bijeenkomst in samenwerking met Pharos en inmiddels 3 pilotsteden op woensdag 2 december van 14.00 tot 16.30 uur. De pilotsteden werken met de Persoonlijke gezondheidscheck en gaan wellicht ook het Spinnenweb van Institute of Positive Health inzetten. Komende weken onderzoeken we of en hoe we beide ingangen kunnen combineren in dit project.

Naast de huidige 3 pilotsteden zijn we op zoek naar andere geïnteresseerde coalities/regio’s. Er is ruimte voor nog 7 pilots. Mocht je belangstelling hebben voor deze miniconferentie en nog geen uitnodiging hebben ontvangen, stuur dan een berichtje naar eschipper@vitavalley.nl

Onderzoek effectevaluatie
Ander leuk nieuws is dat Adriana Israël 7 oktober jl.  begonnen is als onderzoeker in opleiding bij de Erasmus MC. Zij zal de komende vier jaar de effectevaluatie van de integrale e-Health aanpak bij achterstandsgroepen uitvoeren. Het project heet Sign up for a healthy life.

Adriana kwam er tijdens haar studie geneeskunde achter dat leefstijl(geneeskunde) een onderwerp is wat haar na aan het hart ligt, maar nog veel te weinig aan bod komt in de basisartsenopleiding. Voor dat laatste heeft zij zich ingezet tijdens haar studententijd en haar eerste baan als beleidsmedewerker voor de opleiding geneeskunde.

Adriana: “Ik vind het mooi om te zien wat je met goede voeding, genoeg beweging en slaap, ontspanning en zingeving kan bereiken ter behandeling of voorkomen van chronische leefstijl gerelateerde aandoeningen. Al gaat dit natuurlijk niet vanzelf. Het spreekt me erg aan in dit project dat er gekeken wordt naar wat voor wie waarom wel of niet werkt met betrekking tot eHealth en ben heel enthousiast dat ik mijn steentje kan bijdragen aan het ontrafelen hiervan. Ik hoop met mijn organisatorische vaardigheden, nieuwsgierigheid en motivatie voor dit onderwerp een toevoeging te zijn aan het team en natuurlijk mijn wetenschappelijke vaardigheden verder te ontwikkelen. Ik heb ontzettend veel zin om met deze nieuwe uitdaging aan de slag te gaan en kijk er naar uit iedereen binnen dit project te ontmoeten.”

Voor meer info over dit project, zie deze pagina of mail naar eschipper@vitavalley.nl

Het SET-up programma is volop in beweging! Daarom vind je sinds kort op onze website een pagina met ‘SET-updates’. Daar houden we je op de hoogte over belangrijke ontwikkelingen binnen SET-up, het ondersteuningsprogramma bij de Stimuleringsregeling E-health Thuis (SET). Daarnaast vind je er interessante blogs over onderwerpen als structurele bekostiging en zorginnovatie, duurzame implementatie van beeldschermzorg en digitale zorg en de tweede golf.

Nieuwe blog: duurzame contractering
Check meteen onze nieuwe blog! We werken samen met adviesbureau Equalis aan een stappenplan om te komen tot duurzame contractering van e-health. In een blogreeks interviewen zij verschillende SET innovatieclusters en experts. De eerste blog met Menno Jansen, strategisch programmamanager e-health bij CZ, staat sinds kort online. Je leest hem hier.

Webinar en stappenplan Fasttrack Beeldschermzorg
Ten slotte blikken we graag nog even terug op de webinar over de ‘Fasttrack Beeldschermzorg’ die we vorige week dinsdag gaven. De webinar was gericht op het ophalen van vragen en op het verbinden van bestaande kennis aan de mensen die het nodig hebben. Zodat je juist in deze lastige tijden in contact kan blijven met je patiënten.

Ben jij als innovatiemanager of zorgprofessional ook bezig met de implementatie van beeldschermzorg? Dan attenderen we je graag op alle tips, adviezen en voorbeelden die we publiceerden in het stappenplan van de Fasttrack Beeldschermzorg.

Daar wijzen we je bijvoorbeeld op de mooie SET-luiken van ZonMw, waar alle subsidiemogelijkheden onder elkaar staan en op de keuzehulp die je helpt bij het selecteren van een technologische oplossing. Daarnaast vind je er goede voorbeelden, zoals huisartsenorganisatie Meditta die een Virtuele COVID-19 kliniek startte, zie hier de voorbeeldcase. Andere voorbeelden over het beeldbellen voor huisartsen zijn te zien via deze link: Beeldbellen in de Zorg: Huisarts en POH-GGZ. Een artikel dat de ervaring van een huisarts omschrijft is terug te vinden in deze SmartHealth publicatie. Als laatste wijzen we je graag op de artikelen over beeldbellen die huisarts Bart Timmers via zijn LinkedIn-pagina publiceert. Binnenkort publiceren we ook de Businesscase VVT voor Beeldschermzorg en besteden we verdiepende aandacht aan de voorbeelden voor huisartsen.

In mei mochten we u berichten dat we met diverse partijen werkten aan de Health Deal Prevalidatie. In de afgelopen maanden spraken we met (academische) ziekenhuizen, zorgverzekeraars, beroepsverenigingen, patiëntenverenigingen en fondsen. Zo’n 25 partijen wilden de Health Deal sluiten om zodoende belangrijke knelpunten op weg naar opschaling samen te kunnen oplossen.

Helaas gaf VWS op een laat moment onverwacht te kennen dat zij uiteindelijk geen Health Deal wil sluiten. Samen met veel andere partijen wil VitaValley zich blijven inzetten voor fitheidsbevordering rondom operaties (ook wel prevalidatie of prehabilitatie genoemd). We hopen u daarover nog dit jaar te berichten. Voor informatie neemt u contact op met Maarten Ploeg: mploeg@vitavalley.nl.

Na ongeveer 10 jaar is Landgoed Zonneoord af!

Na jaren overleggen, ontwerpen, bouwen en installeren is Landgoed Zonneoord, de thuisbasis van VitaValley, helemaal af! En dat konden we natuurlijk niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Afgelopen vrijdag opende René Verhulst, burgemeester van Ede, daarom feestelijk ons vernieuwde Landgoed.

Zonneoord was ooit een kolonieoord waar arme stadskinderen in de natuur konden aansterken. Inmiddels is het een Kennis en Innovatie Campus voor bedrijven en organisaties die werken aan een gezondere samenleving. Het is een community voor kleine en grote initiatieven, startups en reeds ‘gevestigde’ bedrijven die met kennis en innovaties impact realiseren. Een ideale plek dus voor VitaValley, als netwerkorganisatie die innovaties realiseert die bijdragen aan een gezond en vitaal Nederland.

Afgelopen jaren zijn er onder andere nieuwe paviljoens met kantoorfaciliteiten, een fitnessruimte, verbeterde parkeerplaatsen en een nieuw aangelegd parklandschap gerealiseerd. Wij zijn blij dat we deze mooie plek ons kantoor mogen noemen.

Ben je benieuwd geworden naar het resultaat? Wandel gerust eens langs over de nieuw aangelegde en bewegwijzerde wandelpaden!

Wegens het vertrek van onze huidige controller zijn wij op zoek naar een nieuwe collega. Je belangrijkste taken zijn: projectadministratie, periodieke financiële rapportages en subsidie-verantwoordingen. Verder onderhoud je contacten met de externe accountant en belastingadviseurs.

Om de functie goed te kunnen vervullen, beschik je over een opleiding Bedrijfseconomie op HBO-niveau en heb je ervaring met Controlling. Je bent zelfstandig, klantgericht, stressbestendig en flexibel. De functie is voor (gemiddeld) 20 uur per week (50% parttime). De standplaats is Ede. De functie biedt veel ruimte voor eigen tijdindeling en keuze van werklocatie.

Ben je (of ken je) de controller die wij zoeken? Neem dan uiterlijk 30 september 2020 contact op met Eric Alkemade (ealkemade@vitavalley.nl). Bij hem kun je ook terecht voor vragen. Bekijk hieronder het volledige functieprofiel.

Functieprofiel

Organisatie
Stichting VitaValley, gevestigd in Ede, is een open en onafhankelijk platform gericht op het versnellen en opschalen van innovaties. Wij verbeteren gezondheid en welzijn in Nederland door het implementeren van digitale toepassingen die leiden tot doorbraken in zelfregie en zelfstandigheid. Wij richten ons met name op innovaties op systeemniveau die leiden tot maatschappelijke impact. VitaValley is een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI).

VitaValley is een professionele organisatie met een  enthousiast team van hoogwaardige adviseurs in loondienst en met een flexibele schil van zelfstandige gespecialiseerde adviseurs. Opdrachtgevers zijn ministerie VWS, ZonMw, instellingen voor zorg en welzijn en andere partijen actief in het domein van gezondheid.

Doel van de functie
Zorgdragen voor een betrouwbare financiële administratie die voldoet aan alle wet- en regelgeving. Daarnaast het adviseren van de directie over alle voorkomende bedrijfseconomische zaken.

Rapportagelijn
De Controller rapporteert aan de directeur met de portefeuille financiën. De Controller wordt ondersteund door een assistent-controller.

Resultaatgebieden
Het verzorgen en controleren van:

 • Projectadministratie
 • Salarisadministratie (uitvoering is uitbesteed)
 • Controle op grootboek
 • Betalingen en belastingaangiftes
 • Kwartaalrapportages
 • Voorbereiding jaarrekening (samenstelling is uitbesteed)
 • Opstellen subsidie-verantwoordingen

Het adviseren over:

 • Projectplannen en -begrotingen
 • Subsidie-aanvragen en uit te brengen offertes
 • Bedrijfseconomische zaken
 • Administratieve procedures (Handboek AO-IB)

Onderhouden van contacten met:

 • Externe accountant
 • Belastingadviseur
 • Belastingdienst en UWV

Competenties
Opleiding: HBO-Bedrijfseconomie (minimaal) en/of relevante opleiding Controlling. Aanvullende opleiding op het gebied van Bedrijfsvoering (ICT, Facilitaire Zaken, Communicatie of  HRM) is een pré.

Werkervaring: 5-10 jaar. Ervaring bij een not-for-profit (ANBI) is een pré

Persoonskenmerken:

 • Zelfstandig
 • Klantgericht
 • Zorgvuldig
 • Stress bestendig
 • Flexibel
 • Omgevingsbewust

Functiewaardering
BBRA-schaal 8-11 met salaris € 2.600 – 5.000 bruto per maand (voltijd)

Overige arbeidsvoorwaarden
De functie is voor (gemiddeld) 20 uur per week (50% parttime). De standplaats is Ede. De functie biedt veel ruimte voor eigen tijdindeling en keuze van werklocatie. VitaValley biedt goede opleidingsmogelijkheden.

Voor een subsidieaanvraag van meer dan €125.000 bij de Stimuleringsregeling E-Health Thuis (SET) wordt een verklaring tot samenwerking gevraagd tussen een aanbieder en ten minste één inkoper van zorg of ondersteuning. Het is de bedoeling dat de inkoper van zorg of ondersteuning gedurende het gehele SET initiatief betrokken is. Het perspectief van de inkoper wordt zo van begin af aan meegenomen, zodat kan worden voorgesorteerd op het organiseren van duurzame bekostiging. Daarmee is het vinden van duurzame bekostiging voor het inzetten van de toepassingen en borging in inkoop- en contractafspraken tussen aanbieders en inkopers van ondersteuning en/of zorg onderdeel van het subsidie initiatief. Dat vraagt om verregaande samenwerking tussen aanbieders van ondersteuning en zorg enerzijds en inkopers van gemeenten, verzekeraars en zorgkantoren anderzijds. Ook bij de andere onderdelen van de SET speelt verduurzaming van de bekostiging en de afstemming hierover met de inkoper een belangrijke rol.

Maar hoe geef je de samenwerking tussen de aanbieder en inkoper van zorg of ondersteuning nu eigenlijk vorm? En hoe kom je in gezamenlijkheid gedurende het SET project tot de inzichten die nodig zijn voor structurele bekostigingsafspraken?

Daarover organiseerden we vanuit het SET-up programma een vierdelige webinarserie met veel praktische tips & tools, ervaringen vanuit zorgaanbieders en een verzekeraar en inzicht in een mogelijke aanpak. Wil jij hier ook meer van weten? Check dan de informatie en links in deze infographic.

En we zijn nog niet klaar. Daarom zullen we binnen de SET-up community op dit thema verder gaan met o.a. een stappenplan contractering. In dit stappenplan worden de theoretische stappen en procedures om te komen tot structurele bekostiging inzichtelijk gemaakt, onderbouwd met goede voorbeelden, tips en casussen uit de praktijk. Daarover in het najaar meer!

Ten slotte staat op 14 september de regiobijeenkomst ‘Maatschappelijke Businesscase’ op de planning. Lees hier meer en meld je aan!

Na ruim 9 jaar als bestuurder voor VitaValley te hebben gewerkt zal Dik Hermans zijn werkzaamheden per 1 september neerleggen. Hij sluit daarmee, vanwege het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd, een imposante carrière af.

De afgelopen jaren was Dik gezichtsbepalend voor VitaValley en heeft VitaValley zich ontwikkeld tot een onafhankelijke en impactvolle netwerkorganisatie, gericht op een gezond en vitaal Nederland.

Voor zijn komst naar VitaValley was Dik onder meer bestuursvoorzitter van het CVZ. Met zijn visie, kennis en netwerk heeft hij VitaValley naar een hoger plan gebracht.

Per 1 september wordt het bestuur van VitaValley gevormd door Maarten Ploeg en Pim Ketelaar.

Bent u aanbieder van wijkverpleging, huisartsenzorg, zorg en ondersteuning vanuit de Wmo en/of geestelijke gezondheidszorg?  Wilt u investeren in de structurele inzet van digitale zorg op afstand aan kwetsbare ouderen, mensen met een chronische ziekte/beperking of een psychische aandoening die thuis wonen? Dan kunt u vanaf maandag 27 juli mogelijk gebruik maken van de nieuwe regeling SET COVID-19 2.0.

Nu 1,5 meter afstand voorlopig de norm blijft en digitale zorg meer onderdeel van het ‘nieuwe normaal’ is, blijven veel zorgaanbieders en hun cliënten behoefte hebben aan digitale toepassingen voor zorg op afstand.

Subsidie: budget en doelgroep
Per aanvraag is minimaal € 25.000 en maximaal € 50.000 beschikbaar. Het totale budget is € 77 miljoen, waarvan € 53,7 miljoen bestemd is voor de wijkverpleging en € 23,3 miljoen voor huisartsenzorg, GGZ-organisaties en aanbieders van zorg en ondersteuning vanuit de Wmo.
U kunt de subsidie gebruiken voor projectkosten, hulp van derden en technologie zoals licenties en apparatuur. Er is geen eigen bijdrage nodig.
Ook als u eerder een aanvraag voor de Stimuleringsregeling E-Health Thuis (SET) en/of de SET COVID-19 heeft gedaan, maakt u gewoon aanspraak op deze nieuwe regeling.

SET-up leernetwerk
Hoe e-health toepassingen voor zorg en ondersteuning op afstand op een duurzame wijze in de organisatie kunnen worden ingebed, is een vraag die veel aanbieders tegenkomen als zij aan de slag gaan met zorg en ondersteuning op afstand. Daarom wordt er extra ingezet op het versnellen van de leercurve bij individuele aanbieders en het verbreden van kennis over de implementatie en het gebruik van eHealth, bijvoorbeeld via het ondersteuningsprogramma SET-up dat in het kader van deze regeling en SET wordt uitgevoerd door VitaValley.

SET-up biedt onder andere een stappenplan om organisaties zo goed mogelijk te ondersteunen bij het doen van een subsidieaanvraag en de implementatie van beeldschermzorg of mogelijk andere e‑health oplossingen die digitale zorg mogelijk maken. Door het delen en ontwikkelen van kennis en tools die onder andere voortkomen uit onze leernetwerken, maar ook zijn verzameld in het werkveld, werken we  aan een snellere en betere implementatie.

Na toekenning van uw subsidieaanvraag kunt u deelnemen aan het SET-up online leernetwerk. In dit leernetwerk worden vragen gesteld, ondersteunt men elkaar in het zoeken naar de juiste oplossingen en deelt men eigen kennis en kunde om anderen weer verder te helpen. Aanvragers kunnen bij het indienen van hun aanvraag aangeven dat zij benaderd willen worden door VitaValley voor deelname aan dit leernetwerk.

Meer weten?
Op de website van RVO leest u alles over de nieuwe regeling SET COVID-19 2.0.

In het afgelopen halfjaar hebben we vanuit ons programma 2diabeat samen met bijna 200 mensen een aanpak ontwikkeld om een trendbreuk te realiseren in de groei van het aantal mensen met diabetes type 2 in Nederland.

Maar wat houdt het 2diabeat programma eigenlijk in en wie zit erachter? Hoe werkt de 2diabeat aanpak nou precies? En wat zijn de volgende stappen die 2diabeat gaat zetten?

📌 Schuif  (virtueel) aan bij het webinar van Irene Mommers en VitaValley’s Maarten Ploeg om antwoord te krijgen op deze – en al jullie andere – vragen op dinsdag 7 juli van 16:30 tot 17:30: https://lnkd.in/gXaKJrb

📥 Download ondertussen de #2diabeat aanpak hier: https://www.2diabeat.nl/download-de-aanpak/