Stimuleringsregeling Technologie en Zorg (STOZ) gaat binnenkort van start
NIEUWS || Het kabinet trekt de komende jaren 108 miljoen euro aan subsidie uit voor de transformatie van processen in de zorg- en welzijnssector naar digitale of hybride processen. Voorbeelden van dergelijke processen zijn beeldzorg en het automatisch aanreiken van medicatie met een medicijndispenser
Minister Helder heeft in dit kader op donderdag 18 april de Stimuleringsregeling Technologie in Ondersteuning en Zorg (STOZ) ter publicatie aangeboden. De minister zegt over de nieuwe regeling: “Met slimme innovaties kunnen we de zorg en ondersteuning kunnen bieden die nodig is en daarmee ontlasten we mantelzorgers en medewerkers.” De STOZ is bedoeld om een extra impuls te geven aan de inzet van digitale of hybride processen, zodat zorgbehoevenden langer thuis kunnen blijven wonen en zorg- en welzijnsmedewerkers worden ontlast.
“Met slimme innovaties kunnen we de zorg en ondersteuning kunnen bieden die nodig is en daarmee ontlasten we mantelzorgers en medewerkers.”
– Conny Helder, minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
STOZ en SET
De STOZ-regeling is de opvolger van de Stimuleringsregeling E-health Thuis (SET). VitaValley voerde hiervoor het ondersteuningsprogramma uit, SET-up.
“SET-up heeft de afgelopen vijf jaar een waardevol hefboomeffect voor de SET-regeling gecreëerd. Dankzij SET en SET-up kunnen ruim 240.000 mensen langer zelfstandig thuis wonen met een hogere kwaliteit van leven,” vertelt Pim Ketelaar, programmadirecteur VitaValley.
We vervolgen de in SET-up ontwikkelde Community of Practice aanpak met de Vliegwielcoalitie. Ook de STOZ deelnemers kunnen hier kennis halen en delen. Om zo samen beter en sneller te implementeren, zodat zoveel mogelijk zorgverleners, patiënten en cliënten de voordelen van digitale zorg kunnen ervaren,” aldus Ketelaar.
Samenwerken met behulp van digitale of hybride processen
Op 14 mei 2024 opent de Stimuleringsregeling Technologie in Ondersteuning en Zorg (STOZ). Met deze regeling kunnen aanbieders tot €25.000 subsidie krijgen wanneer ze in de beginfase zitten en tot €750.000 voor het evalueren en opschalen van een bestaand idee.
De STOZ richt zich op de volgende doelen.
- Het besparen en verlichten van het werk van zorg- of ondersteuningsmedewerkers.
- Het langer thuis blijven wonen van mensen met een (groot risico op) chronische ziekte of beperking met gelijkblijvende of verminderde inzet van zorg- of ondersteuningsmedewerkers.
Het gaat om het toepassen van digitale of hybride processen:
- zodat meer mensen met een zorg- of ondersteuningsvraag geholpen kunnen worden met minder of hetzelfde aantal medewerkers;
- die de kwaliteit van leven verbeteren van mensen met een (groot risico op) chronische ziekte of beperking;
- die zorg- of ondersteuningsmedewerkers in staat stellen om een betere kwaliteit van dienstverlening te kunnen leveren met minder werkdruk en meer voldoening.
Ben je aanbieder van zorg of ondersteuning? Wil je samenwerken met andere aanbieders en een inkoper om zorg of ondersteuning anders te organiseren met behulp van digitale of hybride processen? Dan is de STOZ-regeling misschien iets voor jou.
Op de website van de RVO vind je uitgebreide informatie.
Online informatiebijeenkomsten
Op donderdag 25 april en woensdag 8 mei van 9.30 – 11.00 uur organiseert de RVO online informatiebijeenkomsten waar geïnteresseerden terecht kunnen voor vragen en meer informatie. Meld je aan en kom erachter of jouw organisatie in aanmerking komt voor subsidie, welke kosten voor subsidie in aanmerking komen en aan welke andere voorwaarden je moet voldoen.