SROI analyse | Kind naar Gezonder Gewicht draagt bij aan kwaliteit van leven kind en gezin

SROI analyse | Kind naar Gezonder Gewicht draagt bij aan kwaliteit van leven kind en gezin

Geplaatst op: 17 juli 2024

NIEUWS || JOGG (Gezonde Jeugd, Gezonde Toekomst) verbindt gemeenten, organisaties en bedrijven om een gezondere leefomgeving voor kinderen en jongeren én passende ondersteuning en zorg voor kinderen met overgewicht en obesitas te realiseren. Met de aanpak Kind naar Gezonder Gewicht richt JOGG zich op passende ondersteuning en zorg voor kinderen met overgewicht en obesitas. De samenwerking tussen het zorg- en sociaal domein staat hierbij centraal. Uit de Social Return on Investment (SROI) analyse die VitaValley voor JOGG uitvoert, blijkt dat elke geïnvesteerde euro, €3,20 maatschappelijke winst oplevert.

 

Wat is de maatschappelijke waarde van de aanpak ‘Kind naar Gezonder Gewicht’?

 

Impact analyse
Lokaal ziet Kind naar Gezonder Gewicht duidelijk dat de netwerkaanpak kinderen en jongeren gezonder maakt. Om deze aanpak duurzaam te kunnen blijven implementeren, is structurele financiering nodig. Om de dialoog over de kosten en baten te starten heeft VitaValley in opdracht van JOGG een Social Return on Investment (SROI) analyse uitgevoerd. Er is zowel een landelijke SROI Quick Scan analyse, als zes lokale SROI Quick Scan analyses opgesteld. Daarnaast zijn er 26 belanghouders en experts geïnterviewd.

SROI ratio hoger dan 3.2
De SROI-ratio van Kind naar Gezonder Gewicht is 3.20 euro. Dit betekent dat elke geïnvesteerde euro, 3,20 euro aan maatschappelijke winst oplevert. De effecten zijn over een periode van 5 jaar berekend, dat gaat om de periode 2023-2027.

 

Overzicht van de SROI ratio: inbreng versus opbrengst


De cirkeldiagrammen geven de inbreng en opbrengsten weer. De inbreng vindt met name plaats bij de centrale zorgverlener, gemeente en GGD. De grootste sociale opbrengst zit bij het kind en gezin (kwaliteit van leven). Daarnaast vindt er een kostenbesparing plaats in de jeugdzorg en bij de zorgverzekeraar.

Hoewel de economische opbrengst na vijf jaar iets lager is dan de economische inbreng, wordt deze wel hoger indien je verder vooruitkijkt. Uit de interviews en lokale dialogen blijkt dat de winst ook op een langere termijn, na 2027, van grote waarde is.

Daarnaast heeft de aanpak ook een effect in het verstevigen van het netwerk. Door middel van de sociaal- en zorgdomein overstijgende samenwerking in de aanpak. Dit leidt tot het sneller kunnen implementeren van andere ketenaanpakken in een bestaand netwerk.

Lokale analyses
Om ook lokaal de dialoog te voeren, is VitaValley bij zes gemeenten langs geweest, welke variërend van omvang, duur en plaats. Er zijn analyses gemaakt van Kind naar Gezonder Gewicht in Oss, Roermond, Almere, Katwijk, Deventer en Nijmegen. Hier is de dialoog met in totaal 66 deelnemers op lokaal niveau gevoerd. De uitkomsten in ratio van deze analyses liggen tussen de twee en drie.

“De SROI-workshop is een mooi moment om met het netwerk van betrokkenen bij elkaar te zitten en ervaringen uit te wisselen. Ondanks dat we elkaar niet veel spreken, blijken we hetzelfde te vinden: het is belangrijk, we moeten opschalen en we zien ook waar we meer op in moeten zetten.”

– Anouk Heijnens, projectleider Kind naar Gezonder Gewicht

 

Gezamenlijk opzoek naar een oplossing
Via de SROI methode bespreken de belanghebbenden hun opvattingen, gedachten en gevoelens. Dit draagt bij aan het beter samenwerken en het vinden van oplossingen voor de implementatie van Kind naar Gezonder Gewicht.

De resultaten van de analyse laten zien hoe krachtig onze samenwerking is en hoe waardevol een sterk lokaal netwerk van professionals rond kind en gezin kan zijn. Ze laten zien dat kinderen met overgewicht en obesitas op een positieve en blijvende manier geholpen kunnen worden. We hopen dat deze uitkomsten meer gemeenten en andere partijen zoals de jeugdgezondheidszorg en GGD’s die nog niet meedoen, zullen aansporen om aan de slag te gaan. Met een breed netwerk van professionals kunnen we nog veel meer kinderen helpen.

– Marjon Bachra, directeur-bestuurder JOGG

 

Voor alle belanghebbenden die geld en tijd investeren in de aanpak is het een verantwoording voor de gemaakte kosten die ermee gepaard gaan. De uitkomsten kunnen ook helpen om belanghebbenden te laten zien dat investeren in deze aanpak loont en dat structurele en duurzame financiering nodig is.

Om die reden roept JOGG, verantwoordelijk voor de implementatie van de aanpak, alle gemeenten en zorgorganisaties in Nederland op om te blijven investeren in de aanpak én daarnaast ook in het gezonder maken van de leefomgeving.

Dialoog wordt voortgezet
Wil je meer weten over Kind naar Gezonder Gewicht, de SROI analyse of op de hoogte blijven van de dialoogsessies? Via de website kun je je abboneren op de nieuwsbrief van Kind naar Gezonder Gewicht: Kind naar Gezonder Gewicht — Samenwerken aan ondersteuning en zorg. Of neem contact op met VitaValley.

 

Onderstaande berichten over SROI’s vind je misschien ook interessant:

 

Interesse in een SROI analyse voor jouw organisatie, interventie of programma?

Wil je een SROI-analyse binnen jouw organisatie, interventie of programma laten uitvoeren? Of wil je je kennis (of het kennisniveau van je team) verdiepen door middel van een SROI-masterclass? Laat het ons weten! Mail naar info@vitavalley.nl. Of lees hoe de maatschappelijke businesscases van het Nederlands Huisartsen Genootschap, Zorginstituut Nederland en het Bravis Ziekenhuis tot stand kwamen.