2diabeat lanceert supportkit & toolbox op gezonde leefstijl te bevorderen

2diabeat lanceert supportkit & toolbox op gezonde leefstijl te bevorderen

Geplaatst op: 10 mei 2024

NIEUWS || Om nieuwe wijken te inspireren en startende wijken te ondersteunen, heeft 2diabeat een handige supportkit en toolbox ontwikkeld. Hiermee stelt 2diabeat de kennis en ervaring die is opgedaan in 2diabeat wijken vanaf nu voor iedereen beschikbaar.

 

1,1 miljoen mensen in Nederland hebben diabetes type 2 en meer dan 1,4 miljoen mensen hebben risico om dit type suikerziekte te krijgen, blijkt uit recent onderzoek van de Maastricht University. Om de opmars van diabetes type 2 te stoppen, ondersteunt 2diabeat lokale leiders uit wijken en dorpen bij het bevorderen van een gezonde leefstijl bij volwassenen. Inmiddels ondersteunt 2diabeat zo’n 70 wijken in Nederland. De kennis en ervaring die de afgelopen jaren is opgedaan is gebundeld en vanaf nu voor iedereen beschikbaar op de nieuwe toolspagina van 2diabeat.

 

Unieke wijkaanpak
Samenwerken aan gezondheid in de wijk is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Het vraagt tijd, energie en kennis om hier structureel mee aan de slag te gaan. Daarom werkt 2diabeat volgens een unieke wijkgerichte aanpak waarin lokale gezondheidsprofessionals en inwoners van onderop ondersteunt worden. De gezondheidsprofessionals en inwoners – ook wel lokale leiders genoemd – zijn onmisbaar in deze aanpak. Zij bundelen de krachten van lokale gezondheidsinitiatieven en kennen de wijk van binnenuit. 2diabeat ondersteunt hen onder andere door middel van het delen van kennis en netwerk, het trainen van vaardigheden en vanaf nu ook door middel van een supportkit en toolbox boordevol tips, hulpmiddelen, leefstijlinterventies en praktijkvoorbeelden.

De supportkit en toolbox bieden een overzicht van tips en gratis tools om een gezonde leefstijl bij volwassenen te bevorderen en daarmee diabetes type 2 een halt toe te roepen. Met de supportkit en toolbox kunnen lokale leiders inspiratie opdoen voor hun wijkaanpak én gericht op zoek naar passende interventies om inwoners te helpen bij een gezonde leefstijl.

 

Over de supportkit
De supportkit helpt lokale initiatiefnemers met praktische informatie en tips om in de eigen wijk te starten met 2diabeat. Zo is er onder andere informatie te vinden over het betrekken van inwoners bij een gezondheidsactiviteit, het versterken van een lokaal netwerk en het vinden van financiering voor lokale gezondheidsactiviteiten. Daarnaast vind je voorbeelden en formats voor onder andere het maken van een wijkplan, communicatiematerialen en het organiseren van prikacties of gezondheidschecks.

Neem hier een kijkje in de supportkit.

 

Over de toolbox
De toolbox bevat verschillende erkende leefstijlinterventies en leefstijlapps om inwoners te ondersteunen bij het ontwikkelen en volhouden van een gezonde leefstijl. Denk aan interventies en leefstijlapps op het gebied van bewegen, voeding, ontspanning en slaap, en mentale gezondheid. Voorbeelden hiervan zijn interventies zoals de Gecombineerde Leefstijlinterventies (GLI), maar ook informatie om in gesprek te gaan met inwoners zoals de brochure ‘Eet je Beter’ of steungroepen waar inwoners elkaar ondersteunen bij leefstijlverandering. De onderdelen in de toolbox zijn door experts van 2diabeat getoetst op relevantie, kwaliteit en bruikbaarheid.

Neem hier een kijkje in de toolbox.

 

Over 2diabeat
2diabeat is een landelijke beweging dat onderdeel uitmaakt van het Nationaal Preventieakkoord, met als missie: samen de opmars van diabetes type 2 stoppen. De beweging kent een wijkgerichte aanpak waarin lokale gezondheidsprofessionals en inwoners samenwerken aan gezondheidsbevordering in hun wijk of dorp. Vanuit de ondersteuning van 2diabeat worden lokale teams gevormd van inwoners, huisartsen, fysiotherapeuten, sport- en wijkverenigingen, religieuze gebedhuizen en gemeenten. De activiteiten die door deze teams worden georganiseerd, zijn gericht op mensen met een verhoogd risico op diabetes type 2, prediabetes en ‘omkeerbare’ diabetes type 2.