Iedereen gezond! Groeiend aantal pilots om gezondheid van kwetsbare groepen door persoonlijke preventie via e-health te stimuleren

Iedereen gezond! Groeiend aantal pilots om gezondheid van kwetsbare groepen door persoonlijke preventie via e-health te stimuleren

Geplaatst op: 16 juni 2021

NIEUWS || In steeds meer steden in Nederland werken verschillende partijen samen om de gezondheid van mensen in een kwetsbare positie (lage SEP) te stimuleren via e-health én door middel van een integrale wijkaanpak. Zij zetten de Persoonlijke Gezondheidscheck (van &Niped) óf Mijn Positieve Gezondheid (van iPH) in. Dit in combinatie met een gesprek dat het bewustzijn rond hun gezondheid vergroot en ze uitnodigt te werken aan de verbetering daarvan draagt bij aan de verbetering van gezondheid in Nederland.

Per wijk benaderen zij minimaal 25 mensen om ook macro-informatie over de gezondheidssituatie te kunnen destilleren. Dit gaat samen met een onderzoek van het Erasmus MC naar de effectiviteit van de aanpak en het proces eromheen.

Groeiend aantal pilots in Nederland
De projectgroep van ‘Stimuleren Gezondheid Kwetsbare Groepen door Persoonlijke Preventie via E-health’ is de laatste maanden op zoek geweest naar nieuwe pilots in Nederland. We hebben kennisgemaakt met verschillende initiatiefnemers die zich aan het voorbereiden zijn om dit najaar te starten. Daarnaast zijn we nog in gesprek in twee andere steden. De volgende gemeenten en initiatiefnemers hebben zich aangemeld:

  1. Marknesse, gemeente NOP, initiatiefnemer Lilian Mulder (huisarts)
  2. Noord Nederland, initiatiefnemer Healty Aging Network Northern Netherlands
  3. Amsterdam, initiatiefnemer stichting Gouden Mannen
  4. Rotterdam Feyenoord, initiatiefnemer Maarten Stiggelbout van SPC Rijnmond
  5. Gezond Helmond, initiatiefnemer Wim Tilburgs van stichting je leerstijl als medicijn

Sluit aan bij het leer- en innovatienetwerk
Al deze nieuwe pilotsteden hebben zich aangesloten bij het online leer- en innovatienetwerk (een online platform in Basecamp). Op dit moment heeft het netwerk al ruim 165 leden. Voor al die leden organiseert de projectgroep zes keer per jaar een webinar waarin ervaringen uit de pilotsteden worden gedeeld. Ben je benieuwd naar de kennis en ervaringen uit pilotsteden als Markenesse, Amsterdam, Rotterdam of een andere stad? Meld je aan voor onderstaande webinars.

  • 24 juni 2021 – Hoe ziet de nieuwe versie van de Persoonlijke Gezondheidscheck (van &Niped) eruit? Hoe maak je e-health toegankelijk voor laaggeletterden en of mensen in een kwetsbare positie? En wat zijn ze in pilot stad Amersfoort van plan? – Meld je aan via deze link
  • 23 september 2021 – Nieuwe pilots presenteren zich: Gezond Helmond, Markenesse en de initiatiefnemers uit Noord-Nederland delen hun motivatie en aanpak. – Aanmelden binnenkort mogelijk.
  • 28 oktober 2021 – Alleen innovatie als het de gezondheidsverschillen verkleind! – Door Carlo Buise van Radboud MC, Pharos en VitaValley. – Aanmelden binnenkort mogelijk.
  • 25 november 2021 – Terugblik op het project: de eerste resultaten vanuit het onderzoek door Erasmus MC en een vergelijking met de impactstudies (SROI) die VitaValley heeft uitgevoerd met de partijen uit de pilotsteden. – Aanmelden binnenkort mogelijk. 

Kan je niet bij bovenstaande webinars aanwezig zijn? Geen probleem. De webinars worden opgenomen en gedeeld via het leer- en innovatienetwerk op Basecamp. 

Wil je aansluiten bij het leer- en innovatienetwerk van het project ‘Stimuleren Gezondheid Kwetsbare Groepen door Persoonlijke Preventie via E-health’? Mail naar Evelien Schipper, projectleider van het project, via eschipper@vitavalley.nl.