EVENT || Op welke wijze dragen SROI analyses bij aan de transitie opgave in zorg en welzijn? Hoe kunnen we transformaties in zorg en welzijn verder brengen door middel van de SROI methode? Dat zijn vragen die werden beantwoord tijdens de SROI Kennismakerij die wij organiseerden voor zorgvernieuwers, veranderaars en impactmakers in zorg en welzijn. Het resultaat lees je in dit nieuwsbericht.
Terugblik SROI Kennismakerij: snellere en meer impactvolle transformatie van zorg en welzijn dankzij SROI methode
SROI methode om maatschappelijke impact te meten
De SROI methode wordt op steeds meer plekken gebruikt om maatschappelijke impact te meten en te monitoren. Ook in zorg en welzijn. Met de SROI methode gaan alle stakeholders met elkaar in dialoog, om zo transparant en gestructureerd de maatschappelijke waarde te bepalen en op basis hiervan duurzame financiële arrangementen te ontwikkelen en te monitoren.Tijdens de SROI Kennismakerij onderzochten we hoe de SROI methode kan helpen bij een snellere en meer impactvolle transformatie van zorg en welzijn. Want wat is eigenlijk de meerwaarde van een SROI analyse binnen de transitieopgave van zorg en welzijn?
Vervolgens gingen de aanwezigen onder de deskundige begeleiding van Marcel Canoy, hoogleraar gezondheidseconomie aan de Vrije Universiteit Amsterdam, aan de slag om kennis en perspectieven uit te wisselen rondom de SROI methode. Het resultaat waren drie gezamenlijk geformuleerde conclusies over de waarde van de SROI methode en drie ambities om deze waarde beter te benutten in de transitieopgave:
-
De methode SROI is een middel en geen doel op zich;
Ambitie: Hoe kan de dialoog rondom de uitkomsten van de SROI analyse het beste vormgegeven worden en op welke wijze kunnen we methode SROI beter benutten om transformaties verder te versnellen en duurzame financiering organiseren? -
De methode SROI adopteren als gemeenschappelijke taal kan helpen bij de transitieopgave;
Ambitie: Op welke wijze kunnen we het gebruik van de methode SROI meer vanzelfsprekend maken (e.g., als onderdeel van transitieplannen)? Hoe zorgen we ervoor dat de methode SROI meer uniform en transparant ingezet wordt en borgen we de kwaliteit van de SROI analyses? -
Een SROI leernetwerk is nodig om de transitie in zorg en welzijn te versnellen;
Ambitie: Op welke wijze kunnen we de bewijskracht van de SROI vergroten en gezamenlijk profiteren van de aanwezige expertise over de SROI methode en aannames? Op welke wijze kunnen we een SROI netwerk vormgeven en over de analyses publiceren en communiceren?
Vervolg SROI Kennismakerij 2025
Op basis van de conclusies en ambities zijn er samen met de aanwezigen drie werkgroepen geformeerd die de ambities gaan concretiseren naar een plan van aanpak. Op woensdag 12 februari 2025 organiseert VitaValley het vervolg op de SROI Kennismakerij. In een inhoudelijk programma gaan we dan met de aanwezigen aan de slag om de drie plannen verder uit te werken om op deze manier, middels de methode SROI, sneller en impactvoller te kunnen transformeren in zorg en welzijn.
Uitwisselen, verbinden en de aftrap van een landelijk kennisnetwerk over SROI
Met deze kennismakerij willen we met deskundigen – vanuit kennisinstellingen, koepels én regio’s – ervaringen en perspectieven uitwisselen, verbinden en een aftrap geven aan een landelijk kennisnetwerk. Ons doel is om krachten te bundelen, meer uniforme werkwijzen te ontwikkelen en zo bij te dragen aan sneller en impactvoller transformeren.
Meer over de SROI methode
De Social Return On Investment (SROI) methode is een gestructureerde en gevalideerde methode om, gezamenlijk met alle belanghebbenden, een geloofwaardige maatschappelijke kosten-batenanalyse te maken. Als onafhankelijke netwerkorganisatie gericht op het versnellen en opschalen van innovaties, is de SROI methode voor VitaValley een belangrijke methode om de maatschappelijke impact van haar eigen en andere programma’s in kaart te brengen. Ben je benieuwd naar SROI analyses die wij eerder hebben uitgevoerd? Op deze pagina lees je meer over onze SROI aanpak.