Met de billen bloot in de SET-up Intervisiegroep

Met de billen bloot in de SET-up Intervisiegroep

Geplaatst op: 28 september 2022

INTERVIEW || Binnenkort start alweer de vierde intervisiegroep voor SET-up deelnemers. Het doel van deze groep is het leren van elkaars ervaringen. Alle deelnemers, afkomstig van verschillende type en grootte organisaties, brengen een eigen casus in en deze worden tijdens de bijeenkomsten besproken. Maar wat levert dit deelnemers op? Twee deelnemers van de vorige intervisiegroep delen hun ervaring.

 

‘Het helpt je om uit je eigen bubbel te stappen en verder te kijken.’

 

Jolien van der Jagt – projectleider bij Vivent Zorgt

Jolien van der Jagt is projectleider bij Vivent Zorgt, een thuiszorgorganisatie in ‘s-Hertogenbosch en omstreken. “Tijdens de intervisiegroep was ik als projectleider betrokken bij de implementatie van het elektronische voorschrijfsysteem Medimo. Ik merkte alleen dat ik niet verder kwam en er veel ontevredenheid was bij de eindgebruikers. Mijn vragen over de procesoptimalisatie van dit project heb ik als casus ingebracht.”

Mannus van den Ende – beleidsadviseur bij Florence

Mannus van den Ende is beleidsadviseur bij Florence, een organisatie die zorg levert aan huis en in verpleeg- en verzorgingshuizen. “Ik heb mijn casus erg bij mezelf gehouden. Ik loop er namelijk tegenaan dat ik altijd de zogeheten ‘redder’ in de organisatie ben. Ik neem te vaak verantwoordelijkheden van andere mensen over zodra er problemen dreigen te ontstaan en ga daarmee over mijn eigen grenzen heen.”

 

 

 

Hoe kijken beide deelnemers terug op de intervisiegroep?
“Wat me erg heeft verbaasd is hoeveel overlap er is tussen verschillende organisaties. Niet alleen tussen VVT’s onderling, maar ook andere zorgorganisaties. Bij iedere casus die werd besproken dacht ik: daar kan ik ook wel wat mee. De onderwerpen waren heel divers, maar zorgden ervoor dat ik ook weer met een andere bril naar andere facetten van mijn werk kon kijken. Of het nu om samenwerkingsverbanden ging of op persoonlijk niveau samenwerking vinden met collega’s”, zegt Van der Jagt. “Binnen een intervisiegroep zitten verschillende organisaties. Qua grootte, ligging – de randstad of daarbuiten – en type. Juist al die verschillende perspectieven zijn zo nuttig. Het helpt je om uit je eigen bubbel te stappen en verder te kijken”, vult Van den Ende aan.

“Het voordeel van het bijwonen van een intervisiegroep is dat het je ‘dwingt’ om even afstand te nemen van de dagelijkse praktijk. De casussen van anderen deden me af en toe ook beseffen dat wij bepaalde dingen wel goed geregeld hebben. Het mooie daarvan is dat ik op mijn beurt weer input kon brengen. Dat kun je niet 1-op-1 overnemen natuurlijk, maar het levert wel weer nieuwe inzichten op voor andere deelnemers”, vult Van der Jagt aan.

 

Van theorie naar praktijk
Van der Jagt: “Eén van de belangrijkste inzichten die ik kreeg door de intervisie groep, was dat het probleem waar eindgebruikers mee te maken hebben niet door het systeem verholpen kon worden, maar door het proces. Ik heb na de intervisiegroep een advies geschreven aan mijn opdrachtgever om dit onderdeel van het project out of scope te plaatsen. We moeten dit niet oplossen met de Medimo, maar nieuwe afspraken maken met onze samenwerkingspartners in de regio. Dankzij de intervisiegroep heb ik op een andere manier naar het probleem kunnen kijken.”

“Wat ik meeneem uit de intervisiegroep is onder andere beter opletten waar wiens verantwoordelijkheden liggen en waar die van mij ophouden”, zegt Van den Ende. “Ik mag duidelijker grenzen trekken. Dat voelt dubbel want ik wil graag resultaten behalen, maar als ik problemen blijf oplossen voor anderen verandert er niets.”

 

Roddel-rondje
“Een onderdeel van de intervisiegroep is het ‘roddel-rondje’”, vertelt Van Den Ende. “In een Teams-vergadering gaat jouw scherm op zwart en jouw audio uit en kun je meeluisteren naar hoe de anderen vrijuit over jouw probleem praten. Daarbij mag de boel best wat worden uitvergroot. Zo’n activiteit is best confronterend, maar ook heel behulpzaam. Het is belangrijk dat er in intervisiegroep een veilige sfeer hangt, waarin er open en vrijuit gesproken kan worden. Daarvoor heb je een coach nodig die dit veilige klimaat kan realiseren en waarborgen. Dat was bij ons zeker het geval.”

Van der Jagt: “Ik moet toegeven dat ik best een drempel voelde om deel te nemen aan de intervisiegroep. Ik was bang dat het niet concreet genoeg zou zijn voor mij, dat het iets te wazig zou blijven. In de praktijk werd er met een hele constructieve methodiek gewerkt. Ook stelde de begeleidster van de groep goede vragen en hielp ze mij om mijn uitdagingen vanuit een andere invalshoek te benaderen. Dat had een grote toegevoegde waarde. Uit iedere bijeenkomst heb ik oftewel kennis voor mijn eigen casus of andere werkzaamheden gehaald óf haalde ik voldoening doordat ik anderen kon helpen.”

“Het is tenslotte leuk om een keer een gezicht te krijgen bij de andere SET-up deelnemers. Je leert elkaar echt beter kennen tijdens zo’n groep”, sluit Van den Ende af.

 

Is intervisie ook wat voor jou?
Vanwege de belangstelling voor deelname aan de intervisiegroepen starten dit najaar 2 nieuwe intervisiegroepen. Deelname is uitsluitend beschikbaar voor lopende SET-projecten. Er is nog plek voor max. 2 deelnemers. Je kunt je aanmelden door te mailen naar setup@vitavalley.nl

Interesse in wat intervisie precies is en wat het je kan brengen? Doe dan mee aan de intervisiesessie tijdens het SET-up Festival. Hier kun je kennismaken met de methodiek, het zelf ervaren en vragen stellen aan onze intervisiebegeleider Nienke de Lange.

 

Lees meer over het delen van ervaringen: