Hoe is het met 2diabeat? Twee nieuwe lokale aanjagers stellen zich voor!

Hoe is het met 2diabeat? Twee nieuwe lokale aanjagers stellen zich voor!

Geplaatst op: 31 augustus 2022

NIEUWS || Diabetes type 2 is een van de meest voorkomende chronische aandoeningen in Nederland en het aantal patiënten neemt steeds verder toe. Het goede nieuws is: de ziekte kan in een groot aantal gevallen voorkomen of omgekeerd worden door een gezonde leefstijl. Een gezonde leefstijl aanmeten is makkelijker gezegd dan gedaan. In de zomer van 2019 doken VitaValley, BeBright, de Nederlandse Diabetesfederatie, Diabetesvereniging Nederland en het Diabetesfonds in het diepe om als onderdeel van het Nationaal Preventieakkoord een programma te ontwikkelen om de opmars van diabetes te stoppen: 2diabeat. De komende jaren ligt de focus op het uitbreiden van 2diabeat en dat uitbreiden begint met lokale aanjagers!

 

Hoe staat het er nu voor met 2diabeat?
In samenwerking met vele experts is een wetenschappelijk onderbouwde integrale wijkaanpak ontwikkeld. In de wijk verbindt, ondersteunt en motiveert een lokale aanjager allerlei verschillende actoren, zoals een fysiotherapeut, huisarts of een enthousiaste buurvrouw, om vanuit hun dagelijkse rol bewoners te bewegen tot een gezonde leefstijl. De aanpak staat mooi op papier, maar voor leren en innovatie moet je ‘doen’. Daarom gingen we zo snel mogelijk aan de slag in wijken door heel Nederland. Inmiddels zetten al tien ‘lokale aanjagers’ zich met hart en ziel in voor een gezonde wijk: hún wijk. Een bont gezelschap – van ambulancebroeder tot imam en van marketingondernemer tot vrijwilliger – maar allemaal met dezelfde intrinsiek gemotiveerde missie. De afgelopen maanden zijn er weer twee lokale aanjagers bijgekomen. Wij stellen ze graag aan je voor!
Deze keer: Herma Pol (Flevowijk in Kampen) en Feroz Hansildaar (Schilderswijk in Den Haag)

Herma Pol
Doordat Herma zelf al sinds haar dertigste kampt met diabetes type 2, weet ze maar al te goed hoe het voelt om met deze nare ziekte om te moeten gaan. “Ik weet hoe anderen met (pre)diabetes zich voelen. Je hebt geen zin om erover na te denken en in eerste instantie merk je lichamelijk nog niet veel van de ziekte. Door schade en schande ben ik wijzer geworden”, aldus Herma. Ze hoopt anderen te helpen de ziekte serieus te nemen en er op die manier voor te zorgen dat complicaties voorkomen kunnen worden.

Volgens Herma is de Flevowijk een heel gemêleerde wijk met verschillende culturen. Veel inwoners hebben een kleine beurs en dit speelt een grote rol in de keuzes die mensen kunnen maken. “Ook met goedkope, gezonde ingrediënten kun je heel lekker eten. Ik wil mensen handvatten bieden om te laten zien dat het ook anders kan”, vertelt Herma vol enthousiasme. “Het leven wordt er dan juist leuker op, je krijgt er wat anders voor terug!”, vervolgt ze. Herma wil graag meer bewustwording creëren.

“Met een kleine verandering, kun je voor jezelf een grote verandering maken”

– Herma Pol, lokale aanjager van de Flevowijk

 

Naast anderen in de wijk te helpen een gezondere leefstijl aan te meten, haalt ze zelf ook ontzettend veel uit het 2diabeat programma. “Op dit moment ben ik door een andere lokale aanjager geïnspireerd geraakt om koolhydraatarm te gaan eten. Daardoor zie ik mijn waarden dalen en kan ik minder insuline spuiten. Voor mezelf haal ik er dus ook heel veel uit”. Juist door zelf te ervaren hoe het is om aanpassingen te doen aan haar leefstijl, kan Herma dit vanuit haar eigen ervaringen weer overbrengen op anderen in de wijk en erover spreken met de professionals binnen de wijk.
Droom
Het is Herma haar droom om naast de Flevowijk uiteindelijk uit te breiden en heel Kampen gezond te krijgen. Ze hoopt over 10 tot 15 jaar toch wel echt te zien dat iedereen door een stukje socialisatie elkaar betrekt bij het gezonder gaan leven en dat er een significant verschil te zien is in de gezondheid van de inwoners. “Het lijkt me mooi als iedereen er aan het eind van de rit wel op de een of andere manier een beetje bij betrokken is”, eindigt Herma haar inspirerende verhaal.

In juni is Herma ook geïnterviewd voor de Diabc, het magazine van de Diabetes Vereniging Nederland. In dit interview deelt Herma nog meer over hoe zij in het dagelijks leven omgaat met haar diabetes en haar rol als aanjager. Lees het interview hier.
Feroz Hansildaar
Feroz is als kind opgegroeid in de Schilderswijk en is daar, na zijn studie in het buitenland, teruggekeerd. Al 30 jaar is hij hoofdimam van de Surinaamse gemeenschap en met zijn moskee aan de rand van de Schilderswijk heeft hij veel contact met de inwoners. Feroz stelt zich voor en vertelt waarom hij zich in wil zetten als lokale aanjager van 2diabeat in de Schilderswijk.

“2diabeat vervult een brugfunctie: het is niet iets opnieuw uitvinden, maar bestaande actoren verbinden en ondersteunen met de einddoelgroep”

– Feroz Hansildaar, lokale aanjagers van de Schilderswijk

 

Het is Feroz zijn passie om anderen te ondersteunen. “Ik werk al 20 jaar in de verslavingszorg bij de Parnassiagroep”, vertelt Feroz. “Daarnaast ben ik, als hoofdimam, ook gewend anderen te ondersteunen”, vervolgt hij. Er zit volgens Feroz veel overlap tussen zijn huidige functies en zijn taak als aanjager van 2diabeat binnen de Schilderswijk. Het is zijn doel bij te dragen aan een goede toekomst voor de Schilderswijk en daar hoopt hij als lokale aanjager een steentje aan bij te kunnen dragen. “Het hoeft niet veel te zijn, alleen al met het bieden van extra informatie kan veel worden bereikt”, aldus Feroz.
Uit eigen ervaring
Zelf kampt Feroz al 15 jaar lang met diabetes type 2. Hij weet dus maar al te goed wat voor impact de ziekte kan hebben. “Niet alleen ik, maar mijn gezin had er ook last van”, zegt Feroz. De rol van de omgeving in het proces van leefstijlverandering is iets waar hij meer aandacht aan wil besteden. “Alleen samen lukt het om een gezonde leefstijl vol te houden”, aldus Feroz. Ook hangt een ongezonde leefstijl vaak samen met andere complexe factoren. De Schilderswijk is een wijk die al langer met verschillende complexe factoren kampt. “Wanneer er minder armoede is, zal er ook meer ruimte zijn voor een gezonde leefstijl”, zegt Feroz. Als lokale aanjager van 2diabeat hoopt Feroz een stap te kunnen zetten richting een betere toekomst voor de mensen in de Schilderswijk.

Wil je meer weten over 2diabeat? Kijk dan op de website.