NIEUWS || ‘Zelf als het kan; thuis als het kan; digitaal als het kan.’ Hét motto dat minister Conny Helder geeft aan het programma Wonen, Ondersteuning en Zorg voor Ouderen, in haar Kamerbrief begin deze maand.
Om allerlei redenen een belangrijk motto. Nut en noodzaak worden breed herkend. Maar tegelijkertijd roept het vragen op: wanneer kan het dan? En: als het kan – hoe dan? Vanuit Digitaal Ouder Worden ontwikkelden we afgelopen jaar een aanpak die werkt.
Hoe werkt die aanpak dan?
De aanpak is specifiek gemaakt vanuit de praktijk én het beleid. Juist om de vrijblijvendheid voorbij te komen. We ontrafelden samen in opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport knelpunten en vertaalden deze naar oplossingen. En we zetten in op meer gelijkgerichtheid: digitale zorg die werkt beschikbaar maken voor iedereen.
Net zoals wielrennen
Een mooie analogie is er een met het wielrennen: waar de afgelopen jaren de koplopers de kar trokken is het nu zaak dat het peloton op tempo komt. Daarbij moeten we slim gebruik maken van de meewind die de koplopers creëren. Want wist-je-dat: in het peloton is de luchtweerstand nog geen tien procent van de luchtweerstand die de koplopers ondervinden. Samen ga je sneller én kom je uiteindelijk verder. Maar dan moet je wel slim volgen.
Samen vooruit
Alleen als we leren slim te volgen, dan komen we de vrijblijvendheid voorbij. Inmiddels werken we in een leernetwerk met ruim 1200 mensen samen aan het beschikbaar maken van waardevolle digitale zorg en ondersteuning voor iedereen. Door op het leernetwerk kennis te delen middels praktijkvoorbeelden en faalverhalen, maar ook door hulp te vragen aan elkaar, komen we samen al lerende verder.