2diabeat gestart in Geitenkamp in Arnhem

2diabeat gestart in Geitenkamp in Arnhem

Geplaatst op: 17 maart 2021

NIEUWS || Na een jaar van voorbereidingen is 2diabeat in januari 2021 officieel gestart met het uitrollen van de aanpak. Koploper-locatie van 2diabeat is de Arnhemse wijk Geitenkamp. Fysiotherapeut Jurgen Meijer is de lokale aanjager.

 

De 2diabeat aanpak
Het landelijke programma 2diabeat is gericht op het terugdringen van het aantal mensen met diabetes type 2. In meerdere wijken en dorpen zal dit jaar 2diabeat worden gestart. Professionals in zorg, welzijn en bedrijfsleven worden ondersteund en samengebracht om bewoners te stimuleren tot een gezonde leefstijl. Deze lokale actoren starten onder leiding van een ‘lokale aanjager’ een positieve beweging in hun wijken en dorpen.

De aanpak is lokaal omdat de directe leefomgeving van een individu een grote rol speelt in gedragsverandering en het aanmeten van een gezonde leefstijl. Alle activiteiten en actoren in een wijk of dorp die hieraan kunnen bijdragen, worden opgetekend in een zogenaamde leefstijlkaart. Het aanbod op deze kaart wordt besproken met bewoners en aangevuld waar nodig. Daarnaast krijgen de lokale actoren toegang tot een online platform dat hen handvatten biedt om de bewoners te stimuleren.

 

2diabeat in de Geitenkamp
De wijk Geitenkamp in Arnhem is de eerste wijk waarin de 2diabeat aanpak wordt uitgerold. De Geitenkamp is een jaren ’20 wijk met veel hoogteverschillen, mooie architectuur en charmante doorkijkjes. Het is een relatief kleine wijk met een gemoedelijk dorpsgevoel waar veel mensen elkaar kennen. Helaas kenmerkt de wijk zich door een relatief hoog aandeel in mensen met- of met een hoog risico op- diabetes type 2 en is er veel sprake van laaggeletterdheid en multiproblematiek. Des te meer reden om hier aan de slag te gaan met 2diabeat!

Eind 2020 organiseerden we in Arnhem een digitale ‘startpositie’ workshop met een diverse groep lokale actoren uit de Geitenkamp. We namen de huidige situatie onder de loep (o.a. de risicogroepen, bestaande initiatieven, lokale kenmerken) en brachten het bestaande aanbod in kaart. Er bleek groot animo om samen in de wijk aan de slag te gaan met de 2diabeat-aanpak. Aan de slag dus!

Startpositie 2diabeat

Essentieel voor het uitrollen van de 2diabeat aanpak is een lokale aanjager. Dit is iemand in de wijk, een verbinder, die lokale actoren samenbrengt en hen ondersteunt in hun taak: het stimuleren van burgers tot een gezonde leefstijl. In de Geitenkamp bleek Jurgen Meijer, fysiotherapeut met een eigen praktijk gevestigd in het buurthuis, geschikt voor deze rol. Deze kans kwam ook voor hem op een mooi moment. Hij heeft net een opleiding tot leefstijlcoach afgerond en zijn vingers jeuken om in zijn wijk aan de slag te gaan. Via de gemeente en de zorgverzekeraar is financiering vrijgemaakt voor zijn rol als aanjager.

“Ik vind het een supermooi programma waarbij ik denk ik een hele mooie positieve vibe kan neerzetten in de wijk. Ik ben me er heel erg bewust van dat het me gegund is, daar ga ik wel echt keihard voor werken. Het moet wel slagen. Ik weet dat de Geitenkamp een lastige wijk is en dat wordt ook vaak herhaald, maar dat weiger ik te geloven: als je dat maar blijft roepen blijft het moeilijk. Er zijn altijd mensen die mee gaan doen en er zijn altijd mensen die geholpen gaan worden, daar focus ik me op.”

Jurgen Meijer, lokale aanjager Arnhem

Momenteel is Jürgen zijn netwerk van lokale actoren aan het uitbreiden en enthousiasmeren om mee te doen met de 2diabeat beweging in de Geitenkamp. Het nieuws gaat als een lopend vuurtje, want de actoren komen als vanzelf naar hem toe! Daarnaast zijn de voorbereidingen om met de bewoners van de wijk in gesprek te gaan in volle gang, en zullen de eerste actoren binnenkort toegang krijgen tot het online 2diabeat platform. Over een paar maanden zal 2diabeat in de Geitenkamp dan echt van start gaan met een feestelijke “sprankel”.

2diabeat zoekt locaties
Naast de wijk Geitenkamp is 2diabeat ook aan het opstarten in de Haagse Schilderswijk. Daarnaast zijn we op zoek naar meer locaties. Wil jij ook meedoen met jouw wijk of dorp? Lees hier meer over het proces om een 2diabeat wijk te worden. Geïnteresseerd als gemeente? Bezoek dan deze pagina. Ken je een wijk of dorp met actief samenwerkingsverband of misschien wel een potentiële lokale aanjager? Wij komen graag met ze in contact.

Het programma 2diabeat is opgenomen in het Nationaal Preventieakkoord en wordt uitgevoerd door het Diabetes Fonds, de Diabetesvereniging Nederland, de Nederlandse Diabetesfederatie, VitaValley en BeBright.

Voor vragen en om meer te weten, stuur je een bericht naar: secretariaat@2diabeat.nl