Zorg op afstand een bijzondere en belangrijke stap

Zorg op afstand een bijzondere en belangrijke stap

Geplaatst op: 1 april 2021

PRAKTIJKVOORBEELD || David Oei, huisarts in Rotterdam Crooswijk, maakte gebruik van de noodregeling SET Covid-19 2.0 en zet daarmee structureel in op digitale toepassingen voor zorg op afstand. “De subsidie geeft ons de mogelijkheid innovatie binnen de zorg op een professionele manier te ondersteunen. Dat is fantastisch.”

 

Al langere tijd hebben zorgaanbieders en cliënten behoefte aan zorg op afstand. Met Covid-19 ontstond de noodzaak om versneld in deze behoefte te voorzien. Tijdelijk zijn volle wachtkamers en fysiek contact niet meer mogelijk. David maakte gebruik van de SET Covid-19 2.0 om een video consultatiedienst op te zetten. Dat deed hij niet alleen voor zijn eigen praktijk. Vanuit zijn rol als bestuurslid van het Fonds Achterstandswijken Rotterdam motiveert en ondersteunt David andere huisartsenpraktijken in het aanbieden van digitale toepassingen voor zorg op afstand.

 

Stok achter de deur

De stichting Rotterdamse eHealth Agenda (ReHa) stimuleert e-health en thuistechnologie, mede in opdracht van de gemeente Rotterdam. Initiatiefnemer Jan Pons ondersteunde David en in totaal 33 huisartsenpraktijken in de aanvraag van de noodregeling en helpt met de uitvoering ervan. Ook biedt de ReHa hulp bij verantwoording van de subsidie. Volgens Jan is de subsidie een mooie stok achter de deur voor huisartsen om videoconsulten als vast onderdeel van het zorgaanbod te maken omdat de patienten dat ook graag willen.

 

Ontzettend makkelijk

In zijn eigen praktijk krijgt David de indruk dat patiënten de digitale oplossing geweldig vinden. “Het is in veel gevallen ontzettend makkelijk. De patiënt maakt online een afspraak, klikt op het moment van de afspraak op de link en komt in de digitale wachtkamer. De arts start dan het consult. Na het consult kan de patiënt direct weer aan het werk en in geval van Covid-19 is er geen risico op besmetting.” Dat voor veel patiënten op deze manier een verbreding van het aanbod mogelijk is, vindt David een bijzondere stap. Niet iedereen kan of wil echter gebruik maken van de digitale mogelijkheden. Voor die mensen blijft fysieke zorg in de huisartsenpraktijk natuurlijk beschikbaar.

 

Subsidieaanvraag

De noodregeling Covid-19 2.0 is inmiddels gesloten. Voor zorgaanbieders die met e-health ouderen en chronisch zieken en beperkten langer thuis willen laten wonen, is er nog wel de Stimuleringsregeling E-Health Thuis (SET). De regeling loopt tot en met 31 december 2021.

 

Bron: RVO