Wie zijn de mensen achter SET? Ontmoet Jane de Jong-Aerts!

Wie zijn de mensen achter SET? Ontmoet Jane de Jong-Aerts!

Geplaatst op: 22 juli 2021

ZOMERREEKS || Wie zijn de mensen achter de Stimuleringsregeling E-Health Thuis? We kennen de namen, VWS, RVO, ZonMw, maar welke rol vervullen deze partijen en met wat voor vragen kun je hier eigenlijk terecht? In deze zomerreeks stellen we jullie voor aan een aantal mensen die een sleutelrol spelen binnen de SET. Deze week: Jane de Jong-Aerts, actief in kernteam SET bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

 

“Wij zijn erbij gebaat als projecten succesvol worden afgerond”
– Jane de Jong-Aerts, Senior adviseur – RVO

 

Wat is jouw rol binnen de SET?
“Ik ben vanaf maart 2019 betrokken bij de SET-regeling en zit in het SET-kernteam van de RVO. RVO is een agentschap van het Nederlandse Ministerie van Economische Zaken en Klimaat en heeft als taak het stimuleren van ondernemers door onder andere subsidies en octrooien. Ik ben betrokken geweest bij het beoordelen van projecten en heb eigen projecten in mijn beheer. Dit is vooral handig omdat ik ook het aanspreekpunt ben voor de projectadviseurs van RVO op het moment dat ze vragen hebben over een aanvraag waar ze mee bezig zijn. Dan weet ik precies wat ze bedoelen. Die projectadviseurs kijken bijvoorbeeld ook  naar de quick scans die aanvragers indienen, zodat ze hun uiteindelijk aanvraag kunnen optimaliseren en aanscherpen.”

 

Met wat voor vragen kunnen SET-deelnemers bij jou terecht?
“Je kan het zo gek niet verzinnen. Het varieert van ‘Tot wanneer loopt deze regeling’ en ‘Is er nog voldoende geld’ tot ‘past mijn organisatie of e-health toepassing binnen de regeling?’ Door de afdeling klantcontact van RVO worden de ‘makkelijke’ vragen opgevangen, voor de inhoudelijke vragen verwijzen ze door naar de inhoudelijke projectadviseurs. Zodra je eenmaal contact hebt met een projectadviseur, dan kun je hem of haar daarna makkelijk direct benaderen.”

 

Welke vraag wordt er het meest gesteld?
“De SET loopt tot het einde van dit jaar, dus op dit moment krijgen we vooral de vraag of er nog genoeg budget is en wanneer de aanvraag uiterlijk ingediend moet worden. Wanneer zorgorganisaties nu met hun plan starten, zijn zij nog op tijd om subsidie aan te vragen. Indienen kan nog tot en met 31 december 2021. We merken dus dat de eindsprint is ingezet: er worden in vergelijking met vorig jaar veel meer quick scans ingediend. Men hoopt nog in aanmerking te komen voor de subsidie.”

 

Is er een project dat of deelnemer die op jou veel indruk heeft gemaakt? Waarom?
“De WilgaerdenLeekerweideGroep is een thuiszorgorganisatie die er wat mij betreft uitspringt. Met name vanwege de manier waarop zij met een probleem zijn omgegaan. De organisatie had zeer uitgebreid onderzoek gedaan naar de beste tele-alarmering oplossing voor hun project. Daar kwam een bepaalde leverancier als winnaar uit de bus omdat ze aan alle voorwaarden voldeden. Op het moment dat de organisatie de apparatuur wilde gaan aanschaffen, kregen ze te horen dat de leverancier zou stoppen met de levering omdat ze problemen hadden vanwege gesloten fabrieken door Covid. Met de boodschap dat ze het moesten doen met een minder geschikte alternatief. De organisatie heeft uiteindelijk voor een andere leverancier gekozen en heeft alles zo snel mogelijk weer opgepakt. Ze konden bewonderenswaardig snel schakelen, stemden met ons af welke stappen ze wilden zetten en gingen met vaart door. Inmiddels zijn ze bijna twee jaar bezig en lopen ze, ondanks de tegenslagen, toch volgens planning.

Het is een mooi voorbeeld van hoe projectleiders RVO juist moeten betrekken als het anders loopt dan gepland of verwacht. Wij weten dat je altijd tegen problemen aan kan lopen, maar we horen dit wel graag op tijd. Niet pas als nadat je andere keuzes hebt gemaakt, want dan wordt het voor ons lastiger om met terugwerkende kracht akkoord te gaan met sommige keuzes. We merken dat veel aanvragers niet zo snel contact met RVO opnemen om ons op de hoogte te stellen, misschien omdat ze denken dat we vooral de nadruk gaan leggen op de mogelijke afwijkingen. Maar wij zijn een gesprekspartner. Wij zijn erbij gebaat als projecten succesvol worden afgerond. Ik vind dat een belangrijke boodschap om mee te geven.”

 

Wat zie jij als de belangrijkste opbrengst / grootste succes van het SET-up programma?
“Het is goed dat mensen leren van de ervaringen van andere mensen. De fouten en de best practices. Als je binnen de SET hoort dat andere projectleiders tegen dezelfde uitdagingen aanlopen, dan is het waardevol om die ervaring te delen. Wat werkt bij jou, wat neem ik over, hoe implementeer ik dat hier?”

 

Wat is jouw favoriete vakantiebestemming en waarom?
“Het eerste wat in me opkomt is Mombasa in Kenia. Ik kom zelf uit Kenia en de stranden zijn daar prachtig. We zijn er nog geweest voor de Covid-pandemie uitbrak, sindsdien hebben we geen verre reizen meer gemaakt. Deze zomer blijven we in Nederland. We gaan in ieder geval een Hanzestad bezoeken. Dat vind ik altijd heel sfeervolle steden, vol historie.”

 

Meer weten of contact?
Op de website van RVO vind je alle informatie over de SET regeling, van aanvragen tot verantwoording. Vragen stellen over een nieuwe of bestaande aanvraag kan tijdens de maandelijkse spreekuren van ZonMw en RVO. Meer info en aanmelden voor deze spreekuren vind je in de agenda.

 

Lees ook
Dit was interview #2 in deze zomerreeks. Lees ook de Q&A over SET COVID-19 (1.0 en 2.0) en: