PODCAST || De afgelopen maanden sprak de Vliegwielcoalitie met tientallen innovatiemanagers, verpleegkundigen, leveranciers, patiëntenverenigingen, zorgverzekeraars, bestuurders en beleidsmakers. De reden? De lancering van een nieuwe podcastserie genaamd #zokanhetook. Een eerlijk gesprek over digitale hulpmiddelen, opschaling en de veranderingen die dit met zich mee brengt. Vanaf vandaag is de eerste aflevering te beluisteren.
Tijdens de podcast staan vragen als ‘Waarom kunnen nog niet alle cliënten en patiënten gebruikmaken van digitale hulpmiddelen als zij dat wel willen? En wat kunnen we doen om dit te versnellen?’ centraal. De uitkomsten van deze gesprekken maken duidelijk dat de opschalingsvraag moeilijk is. Maar ze gaven ook inzicht aan welke knoppen gedraaid moet worden om op te schalen. Eén van de oplossingen die uit de gesprekken naar voren kwam, is om verpleegkundigen meer te informeren en enthousiasmeren over digitale hulpmiddelen. Maar hoe doe je dat dan, zonder belerend over te komen?
Aflevering 1 #zokanhetook
In de eerste aflevering komen de zin en onzin van digitale hulpmiddelen in de thuiszorg aan bod, met Lisa en Esmee. Beiden werken als coördinerend wijkverpleegkundige bij Carinova. Het eerlijke verhaal wordt verteld, over uitdagingen en weerstanden, enthousiasme en of cliënten hier wel op zitten te wachten.
Misschien vind je onderstaande afleveringen ook interessant?
Beluister ook de andere afleveringen in de podcastserie #zokanhetook:
- Aflevering #2 – Vragen digitale hulpmiddelen bij aan aandacht voor de patiënt?
- Aflevering #3 – In de ban van digitale zorg in het verpleeghuis
- Aflevering #4 – Hulp voor cliënt en patiënt bij digitale zorg
- Aflevering #5 – Vertrouwen en menselijkheid terug in de zorg – met Jennifer Bergkamp
- Aflevering #6 – Zeggenschap en digitale zorg voor houdbare zorg – met Tommie
Over #zokanhetook
Voor de podcast #zokanhetook voerde het Vliegwiel een eerlijk gesprek met tientallen innovatiemanagers, verpleegkundigen, leveranciers, patiëntenverenigingen, zorgverzekeraars, bestuurders en beleidsmakers. De uitkomsten van deze gesprekken maken duidelijk dat de opschalingsvraag van digitale zorg moeilijk is, maar ze geven ons ook inzicht aan welke knoppen we kunnen en moeten draaien om op te schalen.
Vliegwiel & SET-up
Sinds vorig jaar werken Vliegwiel en SET-up nauwer samen op het gebied van innovaties in de wijkverpleging. Daar werd vanuit SET-up natuurlijk al veel mee gedaan vanwege het grote aantal subsidies in de wijkverpleging. Om geen dubbel werk te verrichten en meer impact te kunnen maken, is besloten om de krachten te bundelen. Dit betekent onder andere dat Pasquelle van Ruiten naast haar functie als programmamanager bij VitaValley ook deelneemt aan het projectteam van Vliegwiel om een brug te slaan tussen beide programma’s en dat Vliegwiel gebruik maakt van het online leernetwerk van SET-up.