Verstandelijke beperking en diabetes: zo doe je dat samen!

Verstandelijke beperking en diabetes: zo doe je dat samen!

Geplaatst op: 15 juli 2013

Hoe kunnen mensen met een verstandelijke beperking en diabetes gezonder leven en leren omgaan met hun ziekte? En hoe kunnen begeleiders en mantelzorgers daarbij helpen? Op deze vragen geeft de nieuwe website www.diabeteszelfindehand.nl een antwoord. De website biedt alle drie de doelgroepen informatie op maat zodat ze samen beter leren omgaan met diabetes. Patiënten leren om zelf de regie te houden over hun behandeling, is het uitgangspunt. Klik op deze link om binnen twee minuten meer te weten over deze website.

Mensen met een verstandelijke beperking hebben twee keer zo veel kans op diabetes als mensen zonder die beperking. Maar goede en begrijpelijke informatie over deze ziekte ontbreekt. De website geeft daarom mensen met een verstandelijke beperking, hun  mantelzorgers en begeleiders informatie op maat. Mensen met een verstandelijke beperking en diabetes kunnen inloggen en interactieve lessen volgen over hoe zij beter kunnen omgaan met hun ziekte. Zij leren zelf dingen regelen, zoals het belang van regelmatig meten van de suikerwaarde, gezond eten, bewegen en medicijnen innemen. Zelfmanagement moet ertoe leiden dat zij ondanks hun ziekte gezond kunnen leven zoals ze dat zelf graag willen.

Begeleiders en mantelzorgers
Bij het stimuleren van zelfmanagement spelen begeleiders en mantelzorgers een grote rol. Begeleiders kunnen op de website terecht voor speciale modules met informatie over diabetes en diabeteszorg, en voor ervaringsverhalen van andere begeleiders. Mantelzorgers vinden veel informatie, filmpjes en tips over de behandeling van diabetes en hoe zij daarbij kunnen helpen. Een deel hiervan is in meerdere talen te lezen en te bekijken. De website houdt rekening met diversiteit en richt zich op een multiculturele doelgroep.

Meer informatie
De website is ontwikkeld door NIVEL, het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM), Mikado kenniscentrum interculturele zorg, Stichting Ookjij.nl en Zorgbelang Gelderland. Het Innovatiefonds Zorgverzekeraars heeft de website gefinancierd.  Meer weten? Lees deze digitale brochure of mail naar info@diabeteszelfindehand.nl.