De waarde van regionale (online) leernetwerken

De waarde van regionale (online) leernetwerken

Geplaatst op: 3 februari 2023

INTERVIEW || “Als een organisatie aan de slag wil gaan met een bepaalde innovatie en anderen hier al ervaring mee hebben, dan worden geleerde lessen zonder terughoudendheid of politieke agenda gedeeld. Dat is geweldig om te zien”, vertelt Sanne Schoolmeesters van werkgeversorganisatie Transvorm. Samen met Yvette Visser van RegioPlus vertelt ze over de kracht van regionale leernetwerken om implementatie te ondersteunen en kennisdeling te stimuleren. “Uiteindelijk hopen we dat iedereen kan profiteren van de kennis die wordt opgehaald tijdens onze programma’s.”

Werken in zorg en welzijn leuk maken én houden, dat is de missie van RegioPlus. Een samenwerkingsverband tussen twaalf regionale werkgeversorganisaties in de zorg- en welzijnssector in Nederland. “Wij willen de regionale arbeidsmarkt in balans brengen”, zegt Yvette Visser. Ze is werkzaam als beleidsadviseur bij RegioPlus en heeft het thema ‘Innoveren & Experimenteren’ onder haar hoede.

“Technisch gezien is er steeds meer mogelijk in de afgelopen jaren, maar mensen die werken in de zorg hebben dit beroep meestal niet gekozen omdat ze graag veel met techniek te maken willen hebben op de werkvloer. Het is van belang om mensen enthousiast te maken en te laten zien op welke manier innovaties een waardevolle toevoeging aan hun werk kunnen zijn. Hiervoor zijn zaken als trainingen, workshops of 1-op-1 uitleg van collega’s belangrijk. Men moet zich ook ondersteund voelen om ermee aan de slag te gaan, zeker als zij nog een drempel ervaren. Daar houden de projectleiders in de regio zich dagelijks mee bezig: het stukje #hoedan? Door middel van programma’s in de regio om organisaties op verschillende niveaus te ondersteunen”, legt Visser uit.

Hoe zit dit er in de praktijk uit? In iedere werkgeversorganisatie is een passend aanbod ontwikkeld. Zorg- en welzijnsorganisaties krijgen de keuze om mee te doen aan masterclasses of aan een totaalprogramma. Binnen het programma zijn er verschillende leerarrangementen, waarbij deelnemers ook worden uitgenodigd om zelf kennis en ervaring te delen. “Doordat er deelnemers uit verschillende branches, waaronder ouderenzorg, jeugdzorg, welzijn, huisarts, GGZ, JGZ, verslavingszorg, meedoen aan de programma’s, krijg je een nog veel breder beeld van alle mogelijkheden én uitdagingen. Dat is ontzettend leerzaam”, zegt Visser.

Health Innovation School-Implementation

Eén van de grotere programma’s in regio Noord-Brabant is de Health Innovation School – Implementation (HIS-I). Dit programma is een initiatief van onder andere Transvorm, een van de bij RegioPlus aangesloten werkgeversorganisaties. Zij doen dit samen met ZorgaanZet (wergeversorganisatie), Care Innovation Center en Slimmer Leven. “We zien dat er volop innovaties in de zorg beschikbaar zijn, maar dat het daadwerkelijk implementeren een grote uitdaging met zich meebrengt. Dat vormde de aanleiding om HIS-I op te zetten”, vertelt Sanne Schoolmeesters, strategisch adviseur en projectleider bij Transvorm. “Tijdens de HIS-I krijgen vijftig deelnemers in tien programmadagen, verspreid over zeven maanden, ondersteuning bij het aanleren en verder ontwikkelen van de skills die nodig zijn om innovatie goed in de organisatie te implementeren. De eerste HIS-I vond plaats in 2021. In 2022 is er een HIS-I 2.0 van start gegaan, deze loopt tot juni 2023. Deelnemers aan de HIS-I komen uit diverse branches: waaronder VVT, huisartsen, gehandicaptenzorg, GGZ, jeugdzorg en het ziekenhuis. We zorgen dat sprekers zowel hun best practices als hun fouten en geleerde lessen delen. We vinden het daarnaast belangrijk dat er ruimte is om van elkaar te leren, zodat deelnemers ook voelen dat dit een vertrouwde community is waar ze elkaar kunnen ondersteunen.”

Zonder terughoudendheid of politieke agenda

“Eén van de deelnemers liet weten hoe waardevol het is dat je elkaar in de HIS-I niet als concurrenten ziet, maar als collega’s”, vertelt Sanne. “Als een organisatie aan de slag wil gaan met een bepaalde innovatie en anderen hier al ervaring mee hebben, dan worden geleerde lessen zonder terughoudendheid of politieke agenda gedeeld. Dat is geweldig om te zien.”

Wat HIS-I volgens de projectleider uniek maakt, is het feit dat ook bestuurders worden aangehaakt. “Allereerst vragen we bestuurders een aanbevelingsbrief te schrijven waarom zijn of haar medewerker deel moet nemen. Daarnaast moet de bestuurder ook zelf twee dagen aanhaken.” Als aanvulling daarop, stellen alle deelnemers een team samen binnen hun organisatie met mensen die zij verwachten nodig te hebben bij de implementatie. Zorprofessionals, HR, cliëntenraad, noem maar op. Deze interne teams sluiten ook tijdens twee dagen aan. Door de organisatie op deze manier nauw te betrekken bij HIS-I zorg je ervoor dat de kennis niet alleen bij de deelnemers terecht komt, maar zich hopelijk als een olievlek door de organisatie verspreid. Tenslotte worden alle presentaties, documenten en achtergronden beschikbaar gemaakt, zodat deze ook kunnen worden gedeeld in de organisatie.”

TIP

Tijdens de Slimme Zorg Estafette organiseert Regioplus in samenwerking met Vitavalley, de Vliegwiel coalitie en werkgeversorganisatie WZW op 9 februari een sessie over veranderkracht. “Eén van de belangrijkste elementen van innoveren is communiceren”, zegt Visser. “Het goede gesprek voeren. Wat heeft iemand nodig? Waar liggen twijfels of onzekerheden? Wat kun jij doen om dat weg te nemen? Dat geldt zowel voor professionals in gesprek met hun patiënt als voor leidinggevenden in gesprek met hun team. Het gaat op voor alle lagen in de organisatie.”

Benieuwd naar werkgeversorganisaties zorg en welzijn in jouw regio? Bekijk hier de regio-kaart.

Meer lezen?
2diabeat deelt geleerde lessen van twee jaar leefstijlverbetering in de wijk
Met de billen bloot in de SET-up Intervisiegroep