Mieke: “Teams kunnen worden vergeleken met verschillende soorten boeketten. Het ‘Biedemeier boeket’ kent bijvoorbeeld een beperkt aantal bloemsoorten, ondersteund door veel groen waardoor het een harmonieus geheel wordt. In dit boeket is iedere steel even lang en tussen de stelen zit evenveel afstand. In de mensenwereld gaat ‘one size fits all’ eigenlijk niet op. Deze zijn meer vergelijkbaar met andere boeketmethodes, zoals bijvoorbeeld het plukboeket waar we ons tijdens de workshop op concentreerden, waar meer verschillende soorten bloemen in zitten en op een andere manier met elkaar verbonden/geschikt zijn. Ondanks deze variaties blijft de basis hetzelfde: hoe zorg je ervoor dat alle elementen harmonieus samenkomen en een stevig boeket, of in dit geval een effectief team, ontstaat?
Individualiteit behouden en harmonieus geheel vormen
In de wereld van bloemschikken gebruiken we bijvoorbeeld de ‘korenschooftechniek’ om een stevig boeket te creëren. Dat is ook de methode die we tijdens de workshop hebben gebruikt. Deze methode behoudt de individualiteit van elke bloem terwijl ze samen een harmonieus en krachtig geheel vormen. Vertaald naar de werkvloer kunnen we hiervan leren dat we in teams ook de juiste structuur en basis moeten leggen om individuele krachten te benadrukken en samenwerking te bevorderen.
Overvloed aan diversiteit en variëteit
Mieke: “Wanneer je door een pluktuin wandelt, word je geconfronteerd met een overvloed aan diversiteit en variëteit. Dit laat zien waar we op de werk vloer ook naar kunnen streven: al deze soorten zien, unieke bijdragen van elk lid benadrukken en bewuste keuzes maken. Net zoals bij het schikken van bloemen, zijn in teams ook diversiteit en variatie cruciaal.
Werken met wat er is
Tijdens de workshop werden deelnemers uitgedaagd om met de beschikbare bloemen uit de tuin te werken, net zoals je in een team met je bestaande collega’s moet samenwerken.
Bloemen, net als mensen, zijn uniek en hebben verschillende manieren om tot bloei te komen. De bloeitijd, vorm en kleur zijn slechts enkele factoren die sterk variëren, en deze diversiteit weerspiegelt zich ook in je team. Elke medewerker brengt zijn of haar eigen unieke kwaliteiten, sterktes en uitdagingen.
Aandacht besteden aan basisvoorwaarden
De deelnemer koppelde de bloemen in de pluktuin aan hun teamleden, en het opvallende was dat niemand dezelfde bloemen koos, wat de diversiteit in teams illustreerde. Om van deze diverse groep een harmonieus geheel te maken, moeten we dezelfde principes toepassen als bij het schikken van bloemen. We moeten aandacht besteden aan basisvoorwaarden. Schuin afsnijden, water verversen, op de juiste manier schikken en de juiste temperatuur zijn allemaal randvoorwaarden die een boeket nodig heeft om goed tot zijn recht te komen. Zijn er hoogteverschillen in het boeket, ofwel zijn andere teamleden al verder dan de anderen. En hoe kun je de slappere bloemen in het boeket ondersteunen? Allemaal onderwerpen die naar aanleiding van het boeket ter sprake kwamen over teamdynamiek en ontwikkeling
Het ‘water’ op de werkvloer
Als je dit vertaalt naar de werkvloer, dan kun je zeggen dat goed observeren en signaleren essentieel is. Op die manier kun je ook nadenken welke randvoorwaarden jouw team nodig heeft om te gedijen. Op de werkvloer is “water” bijvoorbeeld synoniem zijn voor voldoende tijd om te leren, fouten te maken en te groeien. Als een teamlid worstelt, dan kun je diegene ondersteuning bieden, bijvoorbeeld met een extra training, een gesprek of ondersteuning door ‘een sterkere bloem’. Het creëren van een ondersteunende omgeving, zoals het hebben van een “buddy,” is ook van vitaal belang voor de groei van teams.
Toepassen op opleidingsaanbod
Deze filosofie kan ook worden toegepast op opleidingsaanbod. We hebben gezien dat bij de implementatie van innovaties vooral de menselijke en veranderkundige kant belangrijk is om het te laten slagen. Hoe krijg je dat voor elkaar? Het is belangrijk om te beseffen dat niet iedereen op dezelfde manier leert. Net als verschillende bloemen verschillende zorgbehoeften hebben, moeten we erkennen dat mensen manieren hebben om te leren en te groeien. Moet hij in de zon staan of in de schaduw, wat voor ‘water’ heeft hij nodig. Dat zijn zaken waar je heel bewust mee om kan gaan. De een leest graag uit een boek, de ander wil het graag voorgedaan zien, de ander leert het spelenderwijs of iemand loopt eens hard tegen de muur en leert daar dan van. Kijk ook hoe de verschillende ‘boeketten’ het doen; bij het ene team loopt het goed, bij het andere niet. Analyseer dat en op basis daarvan pas je de ondersteuning of opleiding aan.”
Verwondering en een ontspannen blik
Mieke leerde door haar bloemschikcursus om bewuster naar haar teamleden te kijken en te vragen wat ze nodig hebben. “Mijn ervaring leert ons dat een ontspannen blik op zaken enorm kan helpen. Verwondering over de diversiteit van bloemen en mensen is de sleutel tot groei en succes.” Mieke moedigt andere organisaties dan ook aan om ook eens zo’n workshop te doen. “Het is niet ingewikkeld om hier mee aan de slag te gaan, het geeft veel energie en zorgt voor creativiteit en het is een manier die heel anders is dan de traditionele cognitieve benaderingen die we gewend zijn in ons werk. Kortom, kijk eens met een bloemenblik naar je team kijken en ontdek hoe je het samen tot volle bloei kunt brengen”, besluit zij.