Op woensdag 11 december is Gezond010: het akkoord gepresenteerd. Gezond en vitaal Rotterdam krijgt hiermee een nieuwe impuls. Want gezondheid is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Wethouder Sven de Langen (Volksgezondheid, zorg, ouderen en sport) presenteerde samen met meer dan 80 partners de ambitie: gezonde en vitale Rotterdammers passend bij hun situatie en vermogen. VitaValley’s Maarten Ploeg vertelde tijdens de talkshow die onderdeel was van de presentatie over de Persoonlijke Gezondheidscheck (PGC): een belangrijke actie uit het akkoord.
Zorgwekkende cijfers
Een greep uit de cijfers: een ongezonde leefstijl (roken, ongezonde voeding, onvoldoende bewegen en alcoholgebruik) is de afgelopen jaren uitgegroeid tot de grootste veroorzaker van ziekte. Roken is hiervan de belangrijkste oorzaak. Ruim 1 op de 4 Rotterdamse volwassenen rookt. De helft van de volwassenen en een kwart van de kinderen in Rotterdam is te zwaar. Het aantal Rotterdammers met depressieve klachten blijft toenemen.
Wethouder De Langen: ‘De cijfers zijn zorgwekkend, bijna de helft van de volwassenen in Rotterdam heeft overgewicht. Door onder andere in te zetten op beperkende maatregelen, kan de balans in de voedselomgeving hersteld worden. Gezond voedsel moet een eerlijke kans krijgen. Ook gaan we aan de slag met de mogelijkheden van zelfzorg, want de digitalisering biedt prachtige kansen. Apps die er zijn gaan verder dan het checken of je voldoende beweegt, het gaat ook over het monitoren van stress en het verbeteren van slaapritme. Uit effectonderzoek naar de Persoonlijke Gezondheidscheck (PGC) blijkt dat 62% van de gebruikers actief aan de slag gaat met zijn/haar gezondheid. Daarom willen we de Persoonlijke Gezondheidscheck in heel Rotterdam inzetten’.
Persoonlijke Gezondheidscheck
De Persoonlijke Gezondheidscheck maakt gebruik van eHealth om persoonlijke gezondheidsinformatie inzichtelijk en toegankelijk te maken, waardoor (juist kwetsbare) Rotterdammers (weer) de regie kunnen pakken en meer grip krijgen op hun gezondheid. Hier is veel gezondheidswinst te behalen en zo kunnen we voorkomen dat gezondheidsverschillen groter worden.
In 2020 experimenteert gemeente Rotterdam in twee Rotterdamse wijken met de inzet van de PGC. Daarbij bekijken we of de PGC leidt tot meer preventieve inzet in de wijk en tot bruikbare data voor monitoring van de gezondheidssituatie.
Verder wordt onderzocht wat nodig is om Rotterdammers te stimuleren een PGC te gebruiken en hoe hen daarin te begeleiden. Op basis van deze uitkomsten worden keuzes gemaakt voor de verdere uitrol in heel Rotterdam. Er is specifiek aandacht voor Rotterdammers met een lage sociaaleconomische status omdat we weten dat deze doelgroep moeilijk bereikt wordt met eHealth. In samenwerking met Pharos is de PGC daarom onlangs aangepast om deze beter aan te laten sluiten bij deze doelgroep.
In Utrecht en Amersfoort vinden soortgelijke experimenten plaats. Neem voor meer informatie contact op met akuiper@vitavalley.nl.