BLOG: Slimme zorg in de thuiszorg bij Surplus

BLOG: Slimme zorg in de thuiszorg bij Surplus

Geplaatst op: 4 januari 2021

Slimme zorg in de thuiszorg bij Surplus

Thijs Mutsaerts, projectleider innovatie en e-health Surplus en Monique de Regt, wijkverpleegkundige & digi nurse Surplus, deelden hun ervaringen tijdens het Congres Ouderenzorg Tech op 19 november 2020. In de presentatie ging Pim Ketelaar vanuit VitaValley in op de SET-regeling, delen Thijs Mutsaerts en Monique de Regt waar ze nu staan en hoe ze omgaan met uitdagingen die ze tegenkomen.

Surplus is een zorg- en welzijnsorganisatie in West-Brabant, actief in 13 gemeenten. Bij Surplus zijn er 4000 cliënten per jaar die thuiszorg ontvangen, zegt Thijs Mutsaerts, projectleider innovatie en e-health Surplus. “We zien twee uitdagingen op ons afkomen: een sterke mate van vergrijzing onder ons personeel en cliënten, ook mantelzorgers die steeds meer overbelast raken en omvallen. Daarom willen we slimme digitale zorg in de thuiszorg inzetten.”

Collega’s Thijs Mutsaerts en Monique de Regt delen tijdens de bijeenkomst wat zij geleerd hebben in de praktijk en hoe Surplus digitale zorg implementeert. “Onder slimme zorg verstaan we alle digitale toepassingen die we inzetten om cliënten en onze medewerkers blijer en gelukkiger te maken en daarmee uiteindelijk een doelmatigheidsslag te maken, zodat de verzekeraar ook effect merkt.” Bij Surplus worden daarvoor verschillende e-healthtoepassingen ingezet: van een slimme weegschaal tot tablets voor medewerkers, zorghorloges en sensoren in de woning.

SET-subsidie
Surplus heeft in 2019 een SET-subsidie gedaan voor het implementeren van verschillende e-healthtoepassingen. “Samen met zorgverzekeraar CZ en leverancier Mobile Care werken we samen binnen dit innovatiecluster. We willen aantonen dat we de zorg echt kunnen ontzorgen met de inzet van technologie. Dit start met de vragen: Wat is echt belangrijk voor medewerkers? Wat is voor jullie belangrijk om dit proces goed te laten verlopen? Aan de hand daarvan hebben we een implementatieproces opgestart”, aldus Mutsaerts. De ambitie van Surplus is om dit jaar 200 cliënten te ondersteunen met digitale zorg, te groeien naar 400 (2021) en uiteindelijk 600 (2022) cliënten.

Monique de Regt is wijkverpleegkundige en digi nurse Surplus. Zij staat met haar voeten in de klei, en komt als wijkverpleegkundige dagelijks langs bij Surplus-cliënten. Bij Surplus wordt een beeldzorgtoepassing ingezet, een mantelzorgcommunicatieplatform (Nettie), de Vivago Care Watch (voor het meten van slaap en activiteit) en leefstijlmonitoring met sensoren. “Door SET is het mogelijk geworden om verschillende e-healthtoepassingen te koppelen in één platform. Mobile Care koppelt alle data uit de verschillende devices, dat hoef ik zelf niet te doen als wijkverpleegkundige. Dat is heel prettig, wij willen ontzorgt worden. Ik kan nu eerder bepalen naar welke cliënt ik op bezoek ga”, aldus De Regt.

We leren wat technologie kan betekenen
Het SET-project stelt Surplus in staat om te experimenteren en innoveren en al doende bewijs op te halen, vertelt Thijs Mutsaerts. “We merken nu al een kanteling bij medewerkers. Digitaal werken krijgt steeds meer voeten aan de grond. Wat we daarnaast merken is dat e-healthtoepassingen een preventieve werking kunnen hebben.” Collega Monique de Regt geeft een voorbeeld: “Bij een cliënt met beginnende Alzheimer hebben we na overleg met haar en haar naasten de leefstijlmonitoring met sensoren in huis geïnstalleerd, van Sensara. De sensoren hangen op verschillende plekken, waaronder in het toilet en geven ons als wijkverpleegkundigen inzicht in leefritme van bewoners. Uit de data bleek dat deze cliënt weinig naar het toilet ging en daarmee een groot risico liep op blaasontsteking. Hierop konden wij vervolgens actief sturen, om blaasontstekingen te voorkomen en daarmee verergering, zoals een delier of ziekenhuisopname als gevolg van een ontsteking te voorkomen.”

Mutsaerts: “We staan aan het begin van dit traject. Een directe kostenbesparing is nu nog niet te zien, daarvoor is er nog niet genoeg schaalgrootte. We verwachten met 400 tot 600 cliënten meer inzicht te hebben in doelmatigheid en besparing van zorgkosten.”

“De SET-subsidie heeft echt geholpen om het traject op te starten met het innovatiecluster. We leren wat technologie kan en wat het kan betekenen.”

Monique de Regt – wijkverpleegkundige en digi nurse Surplus

De kracht van SET-up
Technologie implementeren is mensen- en maatwerk, concluderen beide. “We begonnen met een scholingsprogramma voor alle teams, maar hebben nu een aanpak van maatwerk. Wat heeft het team nodig? Welke kennis en expertise is er en wat ontbreekt er nog? Zo willen we onze mensen laten leren op maat.” En slimme zorg lijkt echt te werken, voegt Monique de Regt daar aan toe. Dat is ook de kracht van VitaValley SET-up.

De sessie tijdens het congres Ouderenzorg Tech kan hier teruggekeken worden.

 

Tot stand gekomen met medewerking van:
Thijs Mutsaerts, projectleider innovatie en e-health Surplus
Monique de Regt, wijkverpleegkundige en digi nurse Surplus

surplus-logo | Martha Flora