“Ik merk dat mensen heel genegen zijn om hun kennis te delen”

“Ik merk dat mensen heel genegen zijn om hun kennis te delen”

Geplaatst op: 18 januari 2021

In deze nieuwe rubriek stellen SET-up deelnemers zichzelf en hun SET-project kort voor. Deze week zetten we innovatie ambassadeur Winanda Tan in de spotlight. Zij vertelt over haar rol bij de Zorgboog, de uitdagingen in het SET-project en hoe ze gebruik maakt van SET-up.

 

Wie ben je?

“Sinds 1 april ben ik werkzaam als innovatie ambassadeur, adviseur en projectleider bij de Zorgboog. Daarvoor heb ik jarenlang gewerkt als verpleegkundige in de wijk en waren mijn  aandachtsgebieden o.a. personenalarmering en beeldschermzorg.”

“Binnen ons SET-project heb ik me bezig gehouden met het onderzoeken en beoordelen van verschillende leveranciers van medicijndispensers. Inmiddels ben ik betrokken bij de pilot die momenteel met twee teams lopen.”

 

Wat houdt jullie SET-project in?

“Er werd al veel langer geroepen dat er behoefte was aan een medicijndispenser in de thuiszorg. Dit om cliënten zoveel mogelijk hun eigen regie te laten behouden en professionele zorg alleen daar in te zetten waar nodig.

Bij het selecteren van een passende technische partij, het implementeren en het ondersteunen en opleiden van je medewerkers komt veel kijken. In de eerste coronagolf zijn we samen met een andere zorgorganisatie in de omgeving een onderzoek gestart en hebben we samengewerkt aan het opstellen van een pakket van eisen waar de dispenser aan moeten voldoen.”

“Door middel van een e-learning hebben we onze medewerkers in de wijk geleerd over het gebruik van de medicatiedispenser. We hebben een centrale kick-off gedaan en bieden iedere week een vragenuurtje. Helaas kunnen we momenteel geen grote, gemeenschappelijke bijscholing doen. De cliënten die met de medicatiedispenser aan de gang gaan, worden wel 1-op-1 begeleid door onze mensen in de wijk.

 

Wat is de grootste uitdaging tot nu toe binnen dit project?

“Om tijdens een globale pandemie een project als dit van de grond proberen te krijgen. Zeker in het begin waren veel mensen met hun hoofd ergens anders en was het complex om iedereen via digitale tools op de hoogte te stellen, te informeren en te enthousiasmeren. Mensen moesten echt worden geschoold in het gebruik van Teams. We merken nog steeds dat er bij grote digitale bijeenkomsten altijd mensen zijn die moeite hebben met hun apparaat of met goede verbinding.”

 

Wat haal je tot nu toe uit het SET-up leernetwerk?

“Het is heel fijn om binnen het netwerk vragen te kunnen stellen. Ik merk dat mensen heel genegen zijn om hun kennis te delen. Ook met de intentie: je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden. ‘Dit werkte hier, borduur daar op verder of pas het aan naar jullie organisatie.’ Het is erg waardevol om op deze manier mensen te ontmoeten die met gelijksoortige problemen en uitdagingen kampen.”

“Vanuit VitaValley is het waardevol dat er binnen SET-up veel informatie in de vorm van webinars, blogs en presentaties wordt gedeeld. Er is ook aandacht voor onderwerpen waar je zelf misschien nog minder mee bezig bent, bijvoorbeeld privacy compliance. Het is interessant om daar vast kennis over op te doen.”

 

Wat is persoonlijk jouw favoriete technologie of innovatie?

“Microsoft Teams. Deze technologie heeft het mogelijk gemaakt om ondanks de maatregelen toch door te kunnen gaan met ons project. We hadden voor 2021 een aantal grote bijeenkomsten gepland die helaas niet fysiek door kunnen gaan. Gelukkig ontdekte ik deze week dat je in Teams ook in kleine groepjes uiteen kunt gaan. Daar ben ik erg blij mee, dat is een waardevolle functionaliteit.”

 

Aan wie geef jij het stokje door?

“Ik zou graag Inge Nipshagen vragen naar hun geleerde lessen en ervaringen.”