De erkenningscommissie ouderenzorg heeft de muziekkusseninterventie erkend als ‘goed onderbouwd’. De interventie is ontwikkeld door muziektherapeute Annemieke Raven – de Vries van Zorgspectrum het Zand en heeft als doel nachtelijke onrust te verminderen bij oudere mensen met dementie op psychogeriatrische verpleegafdelingen. Ook zorgt het kussen voor een positieve beleving
Nachtelijke onrust komt veel voor bij oudere mensen met dementie: innerlijke onrust die leidt tot ondoelmatig en repeterend gedrag. De onrust kan zowel bij het naar bed gaan als later in de nacht optreden en heeft verschillende oorzaken, zoals cognitieve problemen, emotionele factoren, geluid van zorgmedewerkers of een slechte slaaphygiëne.
De Muziekkusseninterventie speelt in op de emotionele factoren die een rol spelen bij het ontstaan van nachtelijke onrust, zoals behoefte aan geborgenheid of het ervaren van spanning. Het kussen maakt gebruik van (non-)cognitieve restvermogens van mensen met dementie. Tot in een laat stadium van hun ziekte kunnen zij muziek herkennen. Het geeft ze houvast, herkenning en daarmee een veilig gevoel. De muziek heeft rustgevende kenmerken en wordt afgestemd op de voorkeur van de oudere. Dit zorgt voor een positieve beleving.
Tijdens de Muziekkusseninterventie luistert de cliënt bij het inslapen tot drie kwartier naar muziek via een muziekkussen. Het muziekkussensysteem voldoet aan specifieke kenmerken. Er is een Handleiding Muziekkusseninterventie voor muziektherapeuten beschikbaar. Zij monitoren de interventie op basis van een slaagdagboek dat wordt bijgehouden door zorgmedewerkers. De muziektherapeut zorgt er ook voor dat de muziek herkenbaar en rustgevend is en aansluit bij de voorkeur van de oudere.
In de ouderenzorg zijn veel doeltreffende interventies ontwikkeld. Toch zijn ze voor andere professionals vaak moeilijk te vinden en te vergelijken. Het erkenningstraject geeft inzicht in goed onderbouwde en/of effectieve interventies. Twee onafhankelijke commissies (ouderenzorg en gehandicaptenzorg) onder voorzitterschap van prof. dr. Henk Garretsen beoordelen de ingediende interventies. Vilans maakt erkende interventies online toegankelijk. Bovendien worden ze opgenomen in de kwaliteitsbibliotheek van Zorginstituut Nederland. Vilans is partner van het samenwerkingsverband Erkenning van Interventies, dat verder bestaat uit het RIVM Centrum Gezond Leven, Nederlands Centrum Jeugdgezondheid, Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen, Nederlands Jeugdinstituut, Movisie en het Trimbos-instituut.
Vind hier meer informatie.